O čistoj srijedi


Današnjim danom počinje korizma, godišnja priprava na godišnju proslavu muke, smrti i uskrsnuća Isusa koji je Krist. Naglašavam riječ godišnja zato jer se mi kršćani svakodnevno, poglavito za vrijeme svete Mise, prisjećamo cjelokupnoga otajstva spasenja: utjelovljenja i rođenja Isusa koji je Krist, njegovih riječi i dijela, njegove muke, smrti i uskrsnuća. Uz svakodnevno prisjećanje na poseban način slavimo i godišnji spomenčin svakoga od tih događaja. Svakodnevno smo pozvani promišljati o svojim stavovima i djelima. Postom, molitvom i djelotvornom ljubavlju smo pozvani činiti dobro svakom čovjeku. Pozvani smo nastojati da društveni život bude prožet pravednošću i plemenitošću. Ipak, danas započinje vrijeme crkvene godine kad smo još pozvaniji promisliti, odlučiti i raditi.

Danas se vrši obred pepeljenja kojim priznajemo krhost svoje naravi te veličinu Božje ljubavi koja nas je stvorila, koja nas je oslobodila od smrti i koja nas uzdržava. U obredu pepeljenja službenik nam, posipajući nas pepelom po glavi, ponavlja Isusove riječi: Obratite se i vjerujte Evanđelju! U tom je citatu sadržana sva bit korizme.

Ali što zapravo tim riječima Krist, preko Crkve, od nas traži? Što zapravo znači obratiti se? Obratiti se znači napraviti inventuru vlastite duše, uvidjeti koji su nam prioriteti u životu i kako nam je posložena ljestvica vrednota. Potom zatečeno stanje valja usporediti s Evanđeljem, Isusovim svjedočanstvom o Bogu Ocu koji je prisutan, ljudima bliz i koji nas voli. Kad dobijemo rezultate uspoređivanja čeka nas posao – usklađivanje prioriteta i ljestvice vrednota s Evanđeljem kojemu smo povjerovali.

One koji se odluče ove korizme na kršćanski put obraćenja valja unaprijed upozoriti da to nije nimalo lak posao. Zahtjevno je biti kršćanin jer se traži temeljna promjena dosadašnjeg nedovoljno dobrog života. Upravo zato je i mali broj kršćana na svijetu. Ali isto tako, svima onima koji se dvoume bi li krenuli na kršćanski put obraćenja ove korizme, valja napomenuti da je najteži dio obraćenja – odlučiti obratiti se. Potom nam ne preostaje ništa drugo nego ustrajati u toj odluci i surađivati s Božjom milošću koja je neupitna.

Na kraju, na početku ovog važnog razdoblja u životu kršćana, želim svima izreći prigodnu poruku–čestitku: Sretan Vam početak korizme! Obratite se i vjerujte Evanđelju!

Nikola Kuzmičić

IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.