Clanak

Post, molitva i dobra djela

Na svakoj svetoj Misi, neposredno prije biblijskih čitanja, moli se tzv. zborna molitva. Molitva je to u kojoj je sažeta osnovna poruka nedjeljne liturgije.

Treće nedjelje u korizmi, zborna molitva svjedoči vjeru Crkve o tome na koji način se možemo izliječiti od grijeha i nadvladati napasnikovo zlo. Dio zborne molitve glasi: Bože, izvore milosrđa i sve dobrote, odredio si lijek našim grijesima: post, molitvu i dobra djela.

U tim riječima se ponajprije nalazi neupitna istina vjere da je Bog dobar prema ljudima, da je on pače izvor svake dobrote. Istodobno ispovijedamo i vjeru temeljenu na iskustvu – Bog je milosrdan prema nama grešnicima. Upravo zato što se Bog prema nama odnosi s dobrotom i milosrđem, pojavljuje se u ljudima želja da se i mi s ljubavlju odnosimo prema Bogu, da poštujemo njegovu volju i da odbacimo sve što nas od Boga odvodi.

Kao lijek našim grijesima navodi se prije svega post. Pritom se ne misli samo na suzdržavanje od hrane, nego i na suzdržavanje od svega što nas u životu može rastresti ili, još gore, što nas može udaljiti od Boga. Mi ponekad kao da zaboravljamo da je potrebno uložiti izuzetan napor da bi se živjelo u skladu s Božjom voljom. Nitko taj napor neće moći izdržati ako se postom i duhovnim vježbanjem ne navikne na predanost Bogu.

Kao što često zaboravljamo na snagu posta, tako prečesto zaboravljamo i na snagu molitve. Molitve kojom se obraćamo Bogu da nam pomogne da naša narav, koju krotimo postom i opredjeljenjem za dobro, postaje što sličnija svome Stvoritelju.

Na kraju se kao lijek protiv zla grijeha spominju dobra djela. Doista, onaj tko se potrudi postati gospodar samoga sebe i tko se molitvom utječe Bogu za pomoć u tim nastojanjima, ne može a ne pristupiti činjenju dobrih djela. I onda će svima postati jasno kako se zlo pobjeđuje djelotvornom ljubavlju kao što se i tama pobjeđuje upaljenim svjetlom.

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Vjeroučitelji u Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije

Od svetkovine Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2016. do svetkovine Krista… VIŠE

Da li je neki čovjek pametan, najbolje se prepoznaje po njegovim pitanjima.

Gerhard… Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.