Clanak

Prazan grob

Kod Isusova ukopa bilo je nekoliko svjedoka, ali njegovu uskrsnuću nitko od ljudi nije nazočio. Događaj uskrsnuća nadilazi obzorje ljudskog iskustva. Zato o uskrsnuću možemo govoriti samo u okviru slika i simbola. Jedan od njih je i grobni kamen. Kamen koji je zapečatio sve nade Isusovih učenika i onih koji su Isusa voljeli. Dan poslije taj isti kamen postaje svjedok najvećeg događaja u povijesti. Na grobnom kamenu stoji uklesano: pobjeda je progutala smrt, povijest je smrti prekinuta, snaga je smrti slomljena, otpočela je povijesna borba između života i smrti, nade i beznađa. Da bi Isus izišao iz groba, nije bilo potrebno maknuti kamen. Isus nije trebao vrata kako bi ušao u sobu gdje su se okupili učenici, nije mu trebala mreža da ulovi ribu koju je pripremio učenicima za doručak. Odvaljeni kamen trebao je ženama, učenicima i svima nama da bismo u tami praznoga groba nazreli nova životna obzorja, obzorja vječnosti. Odvaljeni kamen nije dokaz za uskrsnuće, ali je znak da se do Uskrsa dolazi noseći težinu teškog života i prazninu strašniju od mrkloga groba. Marija Magdalena, Petar i Ivan vidjeli su odvaljeni kamen, ali nisu odmah naslutili uskrsnuće. Prazan je grob u njihovim srcima tek oživio nade koje su u predvečerje Velikog petka zajedno s Isusovim tijelom bile pokopane.

Čovjek se teško miri s činjenicom da sjena smrti i dalje obavija njegov život, da njegovi planovi ostaju neostvareni, a njegova žeđ za sretnim životom neutažena. Ta iskonska čežnja za vječnošću uvijek iznova postavlja pitanja: zašto patnja, zašto neuspjeh i gubitak, zašto iznevjerena ljubav, zašto lažno prijateljstvo, zašto osamljenost, zašto bolest, zašto toliko pronevjere i laži? Zašto nas i dalje pritišće kamen koji nam ne da živjeti? Iz dana u dan kao da postaje veći i teži. Zar grobni kamen nije jednom zauvijek odvaljen? Nad praznim grobom lebdi najveća istina. Krist je istina. Nije definicija, nego osoba, lice, ime. Ime u kojem svaki čovjek može pronaći put do istine. Isusov prazan grob objavio je istinu o životu, o čovjeku, o svijetu; istinu o Bogu Ocu. A svu je istinu pretočio u jednu jedinu riječ – ljubav. Da, Kristova ljubav jača je od kamena. Krist je svojim uskrsnućem grobna vrata pretvorio u vrata života. Ali, akopšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre donosi obilat rod. (Iv 12,24) To je Isusov put, to je i naš put. Prazan grob zauvijek svjedoči da život pobjeđuje smrt i da zadnju riječ ima ljubav.

U ime te Isusove ljubavi koja snažno progovara iz praznog groba, svim čitateljima naše mrežne stranice želimo blagoslovljen Uskrs.

IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.