Clanak

Prazan grob

Kod Isusova ukopa bilo je nekoliko svjedoka, ali njegovu uskrsnuću nitko od ljudi nije nazočio. Događaj uskrsnuća nadilazi obzorje ljudskog iskustva. Zato o uskrsnuću možemo govoriti samo u okviru slika i simbola. Jedan od njih je i grobni kamen. Kamen koji je zapečatio sve nade Isusovih učenika i onih koji su Isusa voljeli. Dan poslije taj isti kamen postaje svjedok najvećeg događaja u povijesti. Na grobnom kamenu stoji uklesano: pobjeda je progutala smrt, povijest je smrti prekinuta, snaga je smrti slomljena, otpočela je povijesna borba između života i smrti, nade i beznađa. Da bi Isus izišao iz groba, nije bilo potrebno maknuti kamen. Isus nije trebao vrata kako bi ušao u sobu gdje su se okupili učenici, nije mu trebala mreža da ulovi ribu koju je pripremio učenicima za doručak. Odvaljeni kamen trebao je ženama, učenicima i svima nama da bismo u tami praznoga groba nazreli nova životna obzorja, obzorja vječnosti. Odvaljeni kamen nije dokaz za uskrsnuće, ali je znak da se do Uskrsa dolazi noseći težinu teškog života i prazninu strašniju od mrkloga groba. Marija Magdalena, Petar i Ivan vidjeli su odvaljeni kamen, ali nisu odmah naslutili uskrsnuće. Prazan je grob u njihovim srcima tek oživio nade koje su u predvečerje Velikog petka zajedno s Isusovim tijelom bile pokopane.

Čovjek se teško miri s činjenicom da sjena smrti i dalje obavija njegov život, da njegovi planovi ostaju neostvareni, a njegova žeđ za sretnim životom neutažena. Ta iskonska čežnja za vječnošću uvijek iznova postavlja pitanja: zašto patnja, zašto neuspjeh i gubitak, zašto iznevjerena ljubav, zašto lažno prijateljstvo, zašto osamljenost, zašto bolest, zašto toliko pronevjere i laži? Zašto nas i dalje pritišće kamen koji nam ne da živjeti? Iz dana u dan kao da postaje veći i teži. Zar grobni kamen nije jednom zauvijek odvaljen? Nad praznim grobom lebdi najveća istina. Krist je istina. Nije definicija, nego osoba, lice, ime. Ime u kojem svaki čovjek može pronaći put do istine. Isusov prazan grob objavio je istinu o životu, o čovjeku, o svijetu; istinu o Bogu Ocu. A svu je istinu pretočio u jednu jedinu riječ – ljubav. Da, Kristova ljubav jača je od kamena. Krist je svojim uskrsnućem grobna vrata pretvorio u vrata života. Ali, akopšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre donosi obilat rod. (Iv 12,24) To je Isusov put, to je i naš put. Prazan grob zauvijek svjedoči da život pobjeđuje smrt i da zadnju riječ ima ljubav.

U ime te Isusove ljubavi koja snažno progovara iz praznog groba, svim čitateljima naše mrežne stranice želimo blagoslovljen Uskrs.

IZDVAJAMO

SŠ – konačna ljestvica nadbiskupijskog natjecanja

Nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka – Zagrebačka nadbiskupija   Nadbiskupijsko natjecanje… VIŠE

OŠ – konačni poredak nadbiskupijskog natjecanja

Nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka za osnovne škole u Zagrebačkoj nadbiskupiji je… VIŠE

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Srdačna riječ ne stoji ništa, a ipak je lijep poklon.

Daphne du Maurier

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.