Biblijski tekstovi na hrvatskom jeziku

Predavanje u Matici hrvatskoj

U maloj dvorani Matice hrvatske (Zagreb, Strossmayerov trg 4) u ponedjeljak, 19. ožujka 2018. s početkom u 18 sati održat će se predavanje Biblijski tekstovi na hrvatskom jeziku, o čemu će govoriti prof. dr. sc. Zrinka Jelaska i dr. sc. Nada Babić.

  

Zrinka Jelaska diplomirala kroatistiku i fonetiku na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, magistirala iz fonetike, a doktoriralaiz područja filologije (jezikoslovlje). Stručno se usavršavala na različitim radionicama, skupovima i stručnim boravcima u zemlji i inozemstvu (SAD, Mađarska, Španjolska, Italija, Austrija, Njemačka, Irska, Francuska, Grčka, Japan, Australija, Češka), posebno u području lingvistike, kroatistike, jezičnoga obrazovanja i procjenjivanja jezičnoga znanja.Redoviti je profesor u trajnome zvanju na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Održava nastavu i na nekoliko doktorskih studija Sveučilišta u Zagrebu (Lingvistika, Kroatistika, Glotodidaktika i Hrvatska kultura, Jezik i kognitivna neuroznanost) te na specijalističkome studiju Konferencijsko prevođenje, a od 2013. voditeljica je doktorskoga studija Glotodidaktika. Osim na kroatistici održavala je predavanja i seminare i na drugim odsjecima Sveučilišta u Zagrebu (Odsjeku za novinarstvo, Odsjeku za logopediju, Dramskome odsjeku AKFU). Znanstvena su joj istraživanja usmjerena na hrvatski jezik u okviru nekoliko lingvističkih, psiholingvističkih i interdisciplinarnih područja, posebno iz hrvatskoga kao inoga jezika (stranoga, drugoga i nasljednoga). Objavila je četrnaest knjiga, više od stotinu znanstvenih radova, na hrvatskome, engleskome i njemačkome u Hrvatskoj i inozemstvu te sedamdesetakstručnih radova, pet skripta za potrebe nastave inojezičnoga hrvatskoga, a surađivala je u izradi dvaju trojezičnih rječnika za gradišćanske Hrvate.

 

Nada Babić diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, predavačica je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Bila je voditeljicom i autoricom radijskih i televizijskih emisija o hrvatskome jeziku, stalna je suradnica časopisa Lađa, u rubrikama o poticanju čitanja i stvaralačkoga pisanja. Uređivala je časopise za učitelje hrvatskoga jezika. Urednica je i suautorica čitanaka, udžbenika, stručnih izdanja i ispita znanja za hrvatski jezik za osnovnu školu. Uredila je nekoliko pjesničkih i putopisnih zbirka. Sudjeluje u povjerenstvima različitih literarnih natječaja, za djecu i odrasle. Poslijediplomski doktorski studij hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je obranom doktorskoga rada Poredbena analiza hrvatskih novozavjetnih prijevoda od početka 20. stoljeća pod mentorstvom prof. dr. sc. Zrinke Jelaske i prof. dr. sc. Bože Lujića.

IZDVAJAMO

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Mudre se izreke pišu nažalost  za druge, a rijetko za sebe.

Abel Durfresnes

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.