Biblijski tekstovi na hrvatskom jeziku

Predavanje u Matici hrvatskoj

U maloj dvorani Matice hrvatske (Zagreb, Strossmayerov trg 4) u ponedjeljak, 19. ožujka 2018. s početkom u 18 sati održat će se predavanje Biblijski tekstovi na hrvatskom jeziku, o čemu će govoriti prof. dr. sc. Zrinka Jelaska i dr. sc. Nada Babić.

  

Zrinka Jelaska diplomirala kroatistiku i fonetiku na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, magistirala iz fonetike, a doktoriralaiz područja filologije (jezikoslovlje). Stručno se usavršavala na različitim radionicama, skupovima i stručnim boravcima u zemlji i inozemstvu (SAD, Mađarska, Španjolska, Italija, Austrija, Njemačka, Irska, Francuska, Grčka, Japan, Australija, Češka), posebno u području lingvistike, kroatistike, jezičnoga obrazovanja i procjenjivanja jezičnoga znanja.Redoviti je profesor u trajnome zvanju na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Održava nastavu i na nekoliko doktorskih studija Sveučilišta u Zagrebu (Lingvistika, Kroatistika, Glotodidaktika i Hrvatska kultura, Jezik i kognitivna neuroznanost) te na specijalističkome studiju Konferencijsko prevođenje, a od 2013. voditeljica je doktorskoga studija Glotodidaktika. Osim na kroatistici održavala je predavanja i seminare i na drugim odsjecima Sveučilišta u Zagrebu (Odsjeku za novinarstvo, Odsjeku za logopediju, Dramskome odsjeku AKFU). Znanstvena su joj istraživanja usmjerena na hrvatski jezik u okviru nekoliko lingvističkih, psiholingvističkih i interdisciplinarnih područja, posebno iz hrvatskoga kao inoga jezika (stranoga, drugoga i nasljednoga). Objavila je četrnaest knjiga, više od stotinu znanstvenih radova, na hrvatskome, engleskome i njemačkome u Hrvatskoj i inozemstvu te sedamdesetakstručnih radova, pet skripta za potrebe nastave inojezičnoga hrvatskoga, a surađivala je u izradi dvaju trojezičnih rječnika za gradišćanske Hrvate.

 

Nada Babić diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, predavačica je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Bila je voditeljicom i autoricom radijskih i televizijskih emisija o hrvatskome jeziku, stalna je suradnica časopisa Lađa, u rubrikama o poticanju čitanja i stvaralačkoga pisanja. Uređivala je časopise za učitelje hrvatskoga jezika. Urednica je i suautorica čitanaka, udžbenika, stručnih izdanja i ispita znanja za hrvatski jezik za osnovnu školu. Uredila je nekoliko pjesničkih i putopisnih zbirka. Sudjeluje u povjerenstvima različitih literarnih natječaja, za djecu i odrasle. Poslijediplomski doktorski studij hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je obranom doktorskoga rada Poredbena analiza hrvatskih novozavjetnih prijevoda od početka 20. stoljeća pod mentorstvom prof. dr. sc. Zrinke Jelaske i prof. dr. sc. Bože Lujića.

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Vjeroučitelji u Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije

Od svetkovine Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2016. do svetkovine Krista… VIŠE

Ne postoji sreća, koja bi bila ravna nutarnjem miru.

Simone Weil

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.