Osvješćivanje okidača koji destabiliziraju djelotvornost

Ivanka Petrović

Trenutne nepovoljne promjene u svijetu reflektiraju se na cjelokupni društveni kontekst svih ljudi. Budući da se sada svi nalazimo u prilično izmijenjenim ulogama, čini nam se da teško možemo kontrolirati sve izvanjske utjecaje s kojima se susrećemo, a koji na nas ostavljaju dojam neizvjesnosti pa nas čine dodatno nesigurnima i ranjivima, kako u osobnom tako i u profesionalnom životu.

Naše profesionalne uloge “naglo” se modificiraju pa ih često radi unutarnje nastale neravnoteže nemamo prilike refleksivno procijeniti, a kamoli odrediti naše iduće profesionalne korake. Da bismo svakodnevno odgovarali na profesionalne zahtjeve potrebno je barem donekle dobiti uvid u izvore našega stresa i opterećenja te na svjesnoj razini procijeniti što činimo i kako to utječe na nas. To je korak koji nas od rutinskog djelovanja pomiče ka refleksivnom te nas osnažuje za prilagodbu i zauzeto poduzimanje aktivnosti.

Dolje navedeni radni predložak služi za identifikaciju “profesionalnih okidača” koji nas destabiliziraju i demotiviraju za svrhovito određivanje namjera i ciljeva. Navedena pitanja nas potiču na razotkrivanje naših slijepih područja; naših zadanih poželjnih i nepoželjnih uvjeta i preuzetih uloga, na ventiliranje skrivenih osjećaja i raspoloženja, izvore stresa te na svjesne odluke koje nas motiviraju za “čvrsto stajanje na nogama”. Tako nova znanja i iskustva o sebi i radnim uvjetima angažiraju naše skrivene snage i sposobnosti koje možemo integrirati u naš osobni i profesionalni identitet.

 

Dokumenti za preuzimanje

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Sveta obitelj u OŠ Marija Bistrica

Isus i Marija u „vitraju“ Učenici 4. razreda OŠ Marija Bistrica radili su likovnu… VIŠE

Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala…

Draga braćo i sestre!1. Ovih božićnih dana otvarate vrata svojih domova da biste sa svojim župnicima… VIŠE

Ne postoji sreća, koja bi bila ravna nutarnjem miru.

Simone Weil

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.