Vjeronauk i humanitarne akcije

Clanak

Novi broj časopisa Lađa

Humanitarnim akcijama i njihovom provedbom u školi osobito kroz predmet Katoličkog vjeronauka bavi se novi broj časopisa za promicanje religioznog odgoja i vrjednota kršćanske kulture Lađa.

U članku gđa Marijana Petir piše o povezanosti milosrđa, ljubavi i humanitarnog rada, ali i njihovu odjeku u konkretnim situacijama, na primjeru odnosa gradske vlasti prema određenim humanitarnim akcijama. Ivanka Pejić objavila je još jednu poticajnu priču za učenike u kojoj si kao prijatelji pomažu – stari borovi, Iva Maričić je kroz intervju s gđom Mirom Katalenić predstavila ulogu pasa pomagača, u Čitaonici za velike i male dr. sc. Nada Babić predstavila je zbirku priča književnice Marije Barbarić-Fanuko, a u istoj su rubrici predstavljene i dvije pjesnikinje po izboru izv. prof. dr. sc. Jasne Šego: Ljubica Benović i Ružica Todorović. Iz različitih motrišta temu broja promišljaju stalni suradnici Iva Noršić (s naglaskom na odgoj djece), Nikola Kuzmičić (koji piše o darivanju krvi) te don Ante Vranković koji potiče na humanitarno djelovanje. U rubrici Aktualno vjeroučitelj Josip Štefanac promišlja o davanju desetine Bogu, a studentica Mirna Lovrić poziva na volontersku suradnju u dvije konkretne udruge u kojima i sama volontira.

Vjeroučitelji su kroz rubriku Metodičke upute/preporuke ponudili svoje ideje o pripremi humanitarnih projekata u školama, ali i mnoge pojedinačne ideje za konkretno ostvarenje humanitarne akcije (osmišljavanje sajma i tombole, izradu ručnih radova, pomoć misijama, prigodne akcije kroz školsku i kalendarsku godinu i dr.). U ovome je broju otvorena i nova rubrika, za kojom se pokazala potreba kroz stare brojeve Lađe, a koja pod naslovom Prilozi vjerskom odgoju najmlađih brine za prva dječja saznanja o vjeri. U nju se uključuju odgojiteljice koje provode vjerski odgoj u predškolskim ustanovama ili u svoj rad integriraju kršćanske vrjednote i kulturu.

IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.