Vjeroučitelj

Novi broj časopisa Lađa

 

U promijenjenim okolnostima institucionalnog odgoja i obrazovanja, osobito pod utjecajem razvoja tehnologije, često se vode rasprave i o osobi nastavnika, a prema tome i vjeroučitelja kao djelatnika škole, ali i osobe koja radi prema poslanju Crkve. Vjeroučitelj je „nastavnik s istim učincima kao i svi drugi nastavnici. Postupno i sve snažnije naglašavanje nastavničke dimenzije vjeroučiteljske službe usko je povezano s jačanjem svijesti o potrebi razlikovanja kateheze i vjeronauka u školi. Vjeronauk se tako ne promatra kao kateheza, nego se sve više promatra njegov školski karakter. Vjeroučitelj nije kateheta. To ipak ne znači da se smije zanemariti odnos vjeroučitelja i Crkve“, ističe urednica Lađe prof. dr. sc. Ružica Razum u uvodnoj riječi.

U novome broju časopisa Lađa, koji promiče religiozni odgoj i vrjednote kršćanske kulture, u članku prof. dr. sc. Jadranke Garmaz čitajte o Religioznoj i performativnoj kompetenciji vjeroučitelja te o Digitalnim kompetencijama vjeroučitelja u članku mr. sc. Gordane Barudžija. Uz nezaobilazne stalne rubrike preporučujemo i intervju s Ivankom Petrović, teologinjom, sveučilišnom specijalisticom supervizije psihosocijalnog rada i savjetnicom u Uredu za vjeronauk, koja progovara o konkretnim brigama i teškoćama s kojima se u radu susreću vjeroučitelji, kao i o mogućnostima njihova otklanjanja. U rubrici Vjeronauk na daskama donosimo igrokaz Sveta Barbara koju su za scenski prikaz sastavili i prilagodili Krešimir Petrak i Ljuba Jurić.

Na osobit način o putu ljepote kao putu dolaska do Boga i ovoga puta piše doc. dr. sc. Ivan Dodlek u vrijednom prilogu Postaje na putu k slobodi: kršćanska estetska egzistencija u polifoniji života.

 

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Uvijek ćeš se radovati navečer ako korisno iskoristiš dan. 

Toma Kempenac

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.