Vrhunac baroknog poleta

Clanak

Izložba (od 19. rujna do 3. studenog 2019.)

Hrvatski restauratorski zavod i Zagrebačka nadbiskupija imaju čast pozvati Vas na svečano otvorenje izložbe Vrhunac baroknog poleta: umjetnost obitelji Straub na području negdašnje Zagrebačke nadbiskupije u četvrtak, 19. rujna 2019. godine u 18 sati u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, Kaptol 29a.

Izložbu će otvoriti ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško i ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše.

O projektu

Baština kiparske obitelji Straub u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Italiji i Hrvatskoj istražena je u sklopu međunarodnog projekta Tragom umjetnosti obitelji Straub. Uz Hrvatski restauratorski zavod, u njegovoj su provedbi sudjelovali i Bavarski državni zavod za zaštitu spomenika, Javni zavod Republike Slovenije za zaštitu kulturne baštine te Sveučilišta u Ljubljani i Grazu, uz pridružene istraživače iz drugih baštinskih, vjerskih, znanstvenih i edukativnih ustanova. Projekt je sufinancirala Europska unija programom Kreativna Europa.

O izložbi

Izložba je organizirana u sklopu događanja Europski barok u mom zavičaju: druženje zajednice s baštinom obitelji Straub, osmišljenih s ciljem upućivanja šire javnosti na prepoznavanje dragocjenosti vlastite baštine u širem, europskom kontekstu.

Ovom izložbom bit će prvi put predstavljena sva djela umjetničke obitelji Straub izvedena za sakralne objekte u Hrvatskoj, uključujući i nekoliko umjetnina koje su im pripisane tek tijekom provedbe projekta. Uz dokumentarne fotografije evidentiranih skulptura, oltara i propovjedaonica, izloženim umjetninama skreće se pozornost na nužnu i važnu, ali često zatajnu brigu o njihovu očuvanju te na nužne konzervatorsko-restauratorske radove.

Izložba se može razgledati u Domitrovićevoj kuli, Zagreb, Kaptol 31, od 19. rujna do 3. studenog 2019. godine.

Mrežne poveznice

http://trars.eu/

http://www.zg-nadbiskupija.hr/dokumenti/najave/otvorenje-izlozbe-vrhunac-baroknog-poleta-umjetnost-obitelji-straub-na-podrucju-negdasnje-zagrebacke-nadbiskupije?fbclid=IwAR0BkxeVtbdjd-YqQY6rA1mVTqlWkzfemEbZ87aXG-7gW9_HG82KPUMtIXM

Pozivnica

Osoba za kontakt:

dr. sc. Martina Ivanuš, +385 1 4693 878 mivanus@h-r-z.hr (Hrvatski restauratorski zavod)

Tomica Plukavec, +385 1 4894 879       kulturna-dobra@zg-nadbiskupija.hr (Zagrebačka nadbiskupija)

 

IZDVAJAMO

Sveta obitelj u OŠ Marija Bistrica

Isus i Marija u „vitraju“ Učenici 4. razreda OŠ Marija Bistrica radili su likovnu… VIŠE

Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala…

Draga braćo i sestre!1. Ovih božićnih dana otvarate vrata svojih domova da biste sa svojim župnicima… VIŠE

Predbožićni susret kardinala Bozanića s predstavnicima…

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u srijedu 18. prosinca 2019. godine u Nadbiskupskom… VIŠE

Prevelika mudrost graniči s glupošću.

Afrička narodna mudrost

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.