Biti bližnji napuštenome

 

Sve je započelo u školi na satu vjeronauka. Čuli smo priču o gospođi koja je stara, bolesna i zaboravljena od svoje obitelji. Ljudi u ovakvoj situaciji nažalost ima puno u Zagrebu. Ima također i onih koji nemaju nikakvu obitelj, a stari su i nemoćni. Takvima su potrebne obično osnovne materijalne stvari, a više od stvari potrebna im je blizina druge osobe. Započeli smo s materijalnim – prikupljali smo u školi od 13. do 18. prosinca osnovne prehrambene namirnice produljenog roka trajanja te nastavili s nematerijalnim – svojom blizinom. S prikupljenom hranom posjetili smo 20. prosinca sjedište udruge „Kap dobrote“ koja brine o starim, napuštenim i o drugima ovisnim osobama.

U udruzi su nas lijepo dočekali predsjednica udruge, socijalni radnik i volonteri te nam ispričali još pokoju životnu priču njihovih korisnika. Pitali smo predsjednicu udruge, gospođu Anu Kekez zašto volontira, a njezin odgovor glasi: „Zbog osmijeha i radosti osobe kojoj pomognem. Radost bližnjega u potrebi je i naša radost.“

Sljedeći dan, 21. prosinca, odlučili smo „isprobati radost bližnjega zbog naše blizine“ – pošli smo na susret starih, nemoćnih i o drugima ovisnih osoba i njihovih volontera. Susret je započeo s misom u bazilici Srca Isusova a nastavio se kroz program koji su volonteri pripremili za svoje korisnike. Bilo je pjesme, molitve, razgovora, hrane, zajedništva, poneki skromni poklon – svega čemu se radujemo i sami u svojim obiteljima za Božić. Naš pokušaj je uspio – radost je bila potpuna i obostrana. Više nitko nije bio sam jer bili smo zajedno. I kad pomislimo da nismo sretni, dovoljno je približiti se nekome tko zaista pati sam, njegova radost zbog vaše blizine čini našu sreću dvostrukom.

Antonija Grobenski 2.p3, Tehnička škola, Zagreb

 

 

IZDVAJAMO

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Srdačna riječ ne stoji ništa, a ipak je lijep poklon.

Daphne du Maurier

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.