Blaženi Alojzije Stepinac – baština koja obvezuje

Kardinal Bozanić otvorio izložbu prigodom 20. obljetnice proglašenja blaženim kardinala Stepinca

Prigodom 20. obljetnice proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, izložba „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“, naslovljena njegovim biskupskim geslom, otvorena je 2. listopada u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu koji je ujedno i organizator izložbe. Cilj izložbe, koju je otvorio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, jest prizvati u svijest događaje 2. i 3. listopada 1998. godine vezane uz veličanstveni povijesni događaj pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj i beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Bogatstvo pastoralnih, katehetskih, evangelizacijskih poticaja

Uime organizatora izložbe sve je nazočne pozdravio ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta prof. dr. sc. Josip Šimunović, podsjetivši da događaj pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj i beatifikacija kardinala Stepinca, prije dvadeset godina, izaziva brojna sjećanja. „Izložba koju večeras otvaramo, dokaz je o nečemu veoma važnomu što još uvijek traje. Izložba u sebi i po sebi nosi bogatstvo pastoralnih, katehetskih, evangelizacijskih poticaja. Ne treba ih sve večeras s ovoga mjesta izreći. Na svakome je tko će razgledati ovu izložbu da sam otkrije i osjeti te poticaje te ih pretoči u vlastiti vjernički i općeljudski život. Nadalje jenaveo riječi pomoćnog biskupa zagrebačkog mons. Ivana Šaška napisane za katalog izložbe: "Dionici slavlja beatifikacije kardinala Stepinca kao i svi nositelji sjećanja o tadašnjemu ozračju, ovom izložbom – kojom je na malenome prostoru zgusnuto puno sadržaja i njihovih nositelja – mogu se duhovno obnoviti na istome izvoru koji je očitovao Božju darovanost, ljepotu Crkve, snagu zajedništva i radost Susreta. Izloženi tragovi toga slavlja nisu pred nama da bismo ih prepoznavali u odmaknutosti od njih, nego nam pomažu da prepoznamo sebe i dopustimo se obnavljati istim Duhom svetosti koji je po svjedočanstvu svjedoka, pastira i mučenika Alojzija, oblikovao povijest vjerom, nadom i ljubavlju, objavljujući otajstvo Kristova križa i uskrsnuća."

Osvrnuvši se na fotografiju, čudesno sredstvo i medij koji pomaže da trenutak odaslan u vječnost zahvaljujući kliku fotoaparata ostaje trajno u sadašnjosti, ravnatelj Šimunović je zahvalio autoru izložbe, mons. Nedjeljku Pintariću, na njegovoj susretljivosti, ljudskosti i stručnoj pomoći, kao i svima onima koji su se poput kamenčića utkali u veliku sliku međusobne suradnje, od pojedinaca do  institucija koje su posudile svoje predmete za izložbu. 

Izložena građa prati promicanje čašćenja bl. Stepinca, potiče i nadahnjuje

O izložbi je zatim progovorio autor mons. Nedjeljko Pintarić, direktor Muzeja bl. Alojzija Stepinca. Najprije je posebno zahvalio petorici fotografa koji su pratili Papin pohod i čije su fotografije dio izložbe: Zvonimiru Atletiću, Ivici Bitunjcu, Zoranu Filipoviću, Romeu Ibriševiću i Branku Težaku. Zatim je opisao izložbu, koja uz brojne fotografije koje kronološki prate događaj dolaska i boravka Svetoga Oca u Zagrebu i Mariji Bistrici te donosi i predmete povezane s organizacijom i tijekom samog II. Papinog pohoda Hrvatskoj i uspomenama s tog događaja. To su, među ostalim: replika kipa bl. Alojzija Stepinca iz Krašića – autora Josipa Poljana, čiji je original blagoslovljen 8. svibnja 1998. godine kada je i najavljen dolazak Svetoga Oca u Hrvatsku, faksimil Bule proglašenja blaženim, klecalo iz katedrale s prostirkom na kojoj je Papa klečao na grobu Alojzija Stepinca, misnica i štole koje su izrađene za tu prigodu, prototip relikvijara ak. kipara Kuzme Kovačića koji je predan Svetome Ocu u Mariji Bistrici, pozivnica, vodiči, službene vatikanske medalje pohoda, poštanske marke Vatikanske pošte i Hrvatske pošte i telekomunikacije, krunice koje je Papa dijelio prigodom susreta s njime. Veliki dio izloženih predmeta odnosi se na knjiška izdanja, među kojima se ističu publikacije kardinala Bozanića, čije je pastirsko pismo „Najsjaniji lik Crkve Božje u Hrvata“ 1998. godine bilo otisnuto u više od 100.000 primjeraka na hrvatskom i stranim jezicima do njegovih poznatih knjiga „Blaženi Alojzije Stepinac – baština koja obvezuje“ i „Sveti Ivan Pavao – Papa hrvatske nade“ te njegovih medalja posvećenih Stepincu i Ivanu Pavlu II., djela ak. kipara Damira Mataušića. Knjiški se niz nastavlja izdanjima Postulature bl. Alojzija Stepinca od 1998. godine te izdanja Glasa Koncila i Kršćanske sadašnjosti.  

 

Kako je napomenuo mons. Pintarić, riječ je o građi koja prati promicanje čašćenja bl. Alojzija Stepinca, potiče na proučavanje njegova biskupskoga djelovanja te nadahnjuje na umjetničko stvaralaštvo. „Najdraži predmet koji nas veže s Ivanom Pavlom II. jest krunica. Zahvaljujući s. Zvjezdani Krčalić, dugogodišnjoj djelatnici Apostolske nuncijature, dobili smo nekoliko vrsta krunica koje su podsjetnik na trenutke beatifikacije, ali i poticaj da i dalje molimo – bilo s bl. Alojzijem Stepincem i sa sv. Ivanom Pavlom II, bilo sa svima onima kojima je potrebna molitva i nada izrečena u riječima gesla „U Tebe se, Gospodine, uzdam, koje izriče našu duboku želju i nadu za konačno proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca“, zaključio je mons. Pintarić.

 

Veliki dar Crkvi u Hrvatskoj, hrvatskom narodu i općoj Crkvi

Pozdravljajući okupljene i zahvaljujući organizatorima izložbe, u svom obraćanju okupljenima kardinal Bozanić je rekao kako imamo puno uspomena iz tih milosnih i radosnih susreta sa svetim papom Ivanom Pavlom II. posvjedočivši vlastito iskustvo susreta s njime. "Osobito mi je bilo dojmljivo putovanje s njim iz Zagreba u Mariju Bistricu. Taj razgovor i njegovo prelaženje u molitvu ostavilo je dojam čovjeka, dubokog molitelja. Osjetio sam tada što znači biti blizu mistika“, posvjedočio je Kardinal.

„Snagu je crpio u molitvi“, nastavio je Kardinal, „i to je ona duboka poruka koja za sve nas, svijetli i poziva nas. Ono što je dano nama – beatifikacija – to ne možemo izbrojiti. Nemamo instrumentarij da to vidimo, ali ovih 20 godina donijelo je plodova Hrvatskoj po blaženom Alojziju Stepincu. Bio je to i ostaje – veliki dar Crkvi u Hrvatskoj, hrvatskom narodu i općoj Crkvi“, istaknuo je kardinal Bozanić.

Uz kardinala Bozanića, na otvorenju izložbe prisustvovali su pomoćni biskupi zagrebački mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, prvi tajnik u Apostolskoj nuncijaturi u RH mons. Janusz Stanislaw Blachowiak, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mario Cifrak, provincijali i provincijalke redovničkih zajednica, mnogobrojni svećenici, redovnice i redovnici te uzvanici.

U glazbenom okviru otvorenja izložbe sudjelovali su prof. Pavao Mašić, orguljaš crkve sv. Marka i solist bariton Juraj Gorupec izvedbama skladbi mo. Anđelka Klobučara.

Posjetitelji izložbe mogu na velikim plakatima pročitati i životopis bl. Alojzija Stepinca te riječi obreda beatifikacije kojima je Sveti Otac proglasio Stepinca blaženim, kao i s riječi papâ XX. stoljeća o Blaženiku (Ivan XXIII, Pavao VI, Ivan Pavao I, Ivan Pavao II, Benedikt XVI.).   

Informatički iskorak izložbe su i dva tableta – „dlanovnika“ – na kojima je omogućen uvid u digitalna izdanja nekih publikacija i monografija o Stepincu i događajima 1998. godine te poveznica sa službenom web stranicom Zagrebačke nadbiskupije o bl. Alojziju Stepincu. Uz te materijale omogućen uvid u izložbu „Put svetosti“, održanoj u Europskom parlamentu 2016. godine, koja je od tada proputovala desecima hrvatskih gradova.  

Pogledajte više na: https://laudato.tv/emisije/izdvojeno/izdvojeno-3-10-2018-izlozba-u-tebe-se-gospodine-uzdam/

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Radosti koje pružamo drugima, nama se vraćaju.

Anna Ritter

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.