Čista srijeda

Za današnji dan u našem narodu češće susrećemo naziv “Čista srijeda” negoli “Pepelnica”. Naziv “Čista srijeda” povezan je s običajem da se uoči početka korizme temeljito opere posuđe kako bi započeo četrdesetodnevni post. U odnosu na pranje posuđa i na post puno se toga promijenilo. Ali i onda, kao i danas, čistoća se povezivala i s ljudskim srcem.

U središtu su liturgije Čiste srijede su obraćenje, promjena i čišćenje vlastitoga srca. Pepeljenje je praćeno riječima: «Obratite se i vjerujete evanđelju». Riječ je o obraćenju ljudskoga srca. Srce je središte ljudske osobe – iz njega proizlaze misli i sve druge aktivnosti. U pismima čitamo da je čistima srcem obećano da će Boga gledati licem u lice i da će mu biti slični, a čovjekova sličnost s Bogom potvrđuje se upravo po tome kakvo mu je srce: kameno ili srce od mesa – dobro srce. Srce je središte svega ljudskog djelovanja, i dobrog i lošeg. Zato Isus upozorava: «Iz srca naviru sve opake misli» (Mt 15,19). A još ranije reći će prorok Jeremija: «Podmuklije je od svega srce. Jedva popravljivo, tko da ga pronikne?» (Jer 17,9). Kada se nekoga smatra opakim, kaže se da je podmukao, što znači da njegove riječi, misli i nakane nisu čiste i nisu dobre; one su prljave.

Danas vjernici započinju četrdesetodnevni korizmeni hod pripremanja, popravljanja i čišćenja srca od svih zlih i podmuklih misli i djela. Korizma je uvijek u znaku odricanja od zlih navika i odluka za činjenje dobrih djela. Odluke koje se donose u korizmi najčešće su povezane s odricanjem od jela, pića ili nekih drugih loših navika koje nisu poželjne (kao što je pušenje, nerazborito trošenje i neodgovorno korištenje slobodnoga vremena). Svaka vježba usmjerena na dobro je duhovni korektiv. No uvijek postoji opasnost da se u odricanjima ostane samo na vanjskoj manifestaciji, a zaobiđe srce i vlastita nutrina. U Starome zavjetu nalazimo odgovor na pitanje kakva je pokora Bogu mila i čovjeku duhovno korisna. Takva je pokora povezana s čišćenjem srca, o kojoj Bog govori: «Poškropit ću vas vodom čistom da se očistite. Očistit ću vas od svih vaših nečistoća i od svih kumira vaših. Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću u vas! Izvadit ću iz tijela vašeg srce kameno i dat ću vam srce od mesa» (Ez 36,26).

Što znači imati srce od mesa? To prije svega znači biti čovjek, osjetljiv na potrebe, patnje i nevolje bližnjih; ne zatvoriti srce i oči za drugoga. To je bit svakog odricanja i pokore. U protivnome naše će čišćenje biti samo izvanjsko, a Isus takvo čišćenje kvalificira licemjernim: «Čistite čašu i zdjelu izvana, a iznutra ste puni grabeži i pohlepe. (…) Farizeju slijepi. Očisti najprije nutrinu čaše da joj i vanjština bude čista.»

 

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Najljepši je užitak i najveća radost života – osjećati da si ljudima potreban i drag.

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.