Clanak

Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

OŠ Antuna Mihanovića, Klanjec

Prekrasnim programom, nevjerojatnom izložbom krušnih proizvoda i blagoslovom obilježili smo Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića Klanjec i PŠ Lučelnica. Zahvalni što i ove jeseni ubiremo bogatstvo plodova s naših njiva, vrtova i voćnjaka postavili smo izložbu plodova zemlje, kruha i različitih krušnih proizvoda u kojima se ogledao sav trud prabaka, baka, mama, ali i samih učenika jer su neki od njih kruh, koji su donijeli na izložbu, ispekli sami.

Svečanost blagoslova počela je u matičnoj i u područnoj školi učeničkim programom – pjesmama i recitacijama posvećenim kruhu i zahvalom Bogu na plodovima zemlje. Blagoslov kruha i molitvu predvodio je župni vikar Drago Brglez, a prije nego što su učenici krenuli blagovati doneseni i blagoslovljeni kruh, proglašen je i ovogodišnji pobjednik. Pri odabiru najoriginalnijega tradicijskog kruha stručni žiri imao je izuzetno nezahvalan posao jer se puno učenika odlučilo za tradicijski i pomalo zaboravljeni način pripreme kruha i zdrave i domaće žitarice.

Treću godinu zaredom članovi našega volonterskog kluba s voditeljicom vjeroučiteljicom Ružom Ivanko Leventić poslije nastave bili su u posjetu našim starijim i usamljenim sugrađanima, podijelili su  blagoslovljeni kruh i dio svog vremena. Ove je godine uz pomoć učenika i roditelja koji su za naše sugrađane donijeli voće, kolače, kruh i ostale prigodne poklone sastavljeno dvadesetak paketa. Učenici su vrijeme proveli u razgovoru s našim starijim i usamljenim sugrađanima, slušali su njihove mudre riječi o važnosti kruha koji je, kako nam priča baka Marija, „bio svet i ukoliko bi i komadić kruha pao na pod, podignuli bi ga i poljubili“. Slušali su o životu naših sugrađana, o životnim poteškoćama i radostima.

        Ruža Ivanko Leventić

 

 

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Sveta obitelj u OŠ Marija Bistrica

Isus i Marija u „vitraju“ Učenici 4. razreda OŠ Marija Bistrica radili su likovnu… VIŠE

Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala…

Draga braćo i sestre!1. Ovih božićnih dana otvarate vrata svojih domova da biste sa svojim župnicima… VIŠE

Nada i radost najbolji su liječnici.

Wilhelm Raabe

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.