Clanak

Dan sjećanja u Granešini

Vukovar i Škabrnja u srcu

Iz godine u godinu u našoj školi obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Dan sjećanja na stradanje Škabrnje. Iako je prošlo 28 godina od tih teških ratnih dana, u našim srcima i dalje žive ponos i zahvalnost svim našim poginulim braniteljima i civilnim žrtvama što su žrtvovali svoj život za našu slobodu. Granešinska škola je tih davnih 90-ih godina primila puno vukovarske djece prognanika koji su svoj do tada bezbrižni život,trebali nastaviti živjeti daleko od svog Vukovara.

Granešinske vjeroučiteljice su sa svojim učenicima prije nekoliko tjedana započele pripreme za obilježavanje važnog nam datuma. U temama sjećanja na naše pokojne uvijek se sjetimo svih onih koji su dali živote za Lijepu nam našu. Panoi školskih hodnika su uređeni plakatima sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Učenici su slušali o događanjima tih davnih dana. Na ručnom radu su izrađivali crvene, bijele i plave ruže za Vukovar.

Kratki program zajedničkog obilježavanja je započeo 18. studenoga 2019. u 16:45 sati u predvorju škole pjesmom Vukovar, Vukovar u izvedbi 4. a razreda. Nakon pjesme prikazan je video uradak OŠ Granešina uz Vukovar kojeg su s puno volje i ljubavi napravili učenici 6. b i 6. d razreda u suradnji s vjeroučiteljicom Ivanom Markić. Video uradak je sniman u našoj školi, na granešinskoj Kalvariji i ispred crkve. Nakon prikazivanja videa uslijedila je zajednička molitva učenika četvrtih, šestih i osmih razreda i učitelja za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu, a posebno poginule u Vukovaru i Škabrnji. Učenici i učitelji su nakon molitve s vjeroučiteljicama pošli u školsko dvorište kako bi zajedno zapalili svijeće u znak zahvalnosti svakoj žrtvi, a posebno u znak zahvalnosti djeci koja su izgubila svoje živote u ratu. Tiho smo i dostojanstveno svi zajedno ostali u molitvi i u mislima na događaje i žrtve o kojima smo slušali ovih dana.

Naš zadatak je prenositi ponos i istinu novim generacijama kako žrtva poginulih ne bi bila uzaludna i pala u zaborav.

Marija Cik

„Kad čovjek bolje razmisli, djeca su jedino dobro koje je čovječanstvu ostalo. Sve drugo uništeno je u nastojanju da sitni ljudski stvor bude veći od misli, od riječi, od Boga...“
(Siniša Glavašević)

 

Učenici OŠ Granešina u suradnji s vjeroučiteljicom Ivanom Markić snimili su video kako bi iskazali zahvalnost i poštovanje svim žrtvama Vukovara. 

Video je dostupan na linku:

https://drive.google.com/file/d/1De9IbA1Qc6TD-SQrh-vjtB_romyNGc4F/view?usp=drivesdk 

 Ivana Markić, vjeroučiteljica

 

   

 

 

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Sveta obitelj u OŠ Marija Bistrica

Isus i Marija u „vitraju“ Učenici 4. razreda OŠ Marija Bistrica radili su likovnu… VIŠE

Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala…

Draga braćo i sestre!1. Ovih božićnih dana otvarate vrata svojih domova da biste sa svojim župnicima… VIŠE

Kad oluja prohuja, opakoga nestane, a pravednik ima temelj vječni.

Mudre izreke 10,25

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.