Clanak

Dijalog i interdisciplinarnost u vjeronaučnoj nastavi

Stručni skup

Stručni skup za vjeroučiteljice i vjeroučitelje Zagrebačke nadbiskupije, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije s temom Dijalog i interdisciplinarnost u vjeronaučnoj nastavi održan je preko platforme Zoom 28. travnja 2022. od 14,00 do 19,00 sati. To je ujedno treći i posljednji ovogodišnji stručni skup s istom temom, a nazočilo mu je stotinjak vjeroučitelja.

Stručni skup u ime domaćina otvorila je Ivanka Petrović, savjetnica u Uredu za vjeronauk, a moderirala je viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Gordana Bardužija, uz podršku višeg savjetnika gosp. Dalibora Adžića. Online se priključio i prvo predavanje održao prof. dr. sc. Ivan Šarčević, koji je ogovorio o vjeri i kulturi. Danas, prema njemu, postoji određena sumnja u čovjeka koja ide sve do prezira čovjeka. Živimo u vrijeme kad se dogodio određeni lom vjere i kulture; kultura se želi emacipirati, ali i dalje ona ostaje forma u koju religiozni sadržaj želi ući. Stoga kršćani žele biti u svijetu, ali ne od svijeta, bez koristoljublja i želje da ovladaju svijetom. Opasnost je tu koja se otvara pred kušnjom fascinacije zlom i dvostruke moralnosti (licemjerja), odsutnosti samokritike i bahatosti. Rješenje predavač vidi u prijelazu od “instinkta samoodržanja” u “instinkt suosjećanja”, solidarnosti. Za to nudi 4 nova stila života:  senzibilizirati ljude (učenike) za transcendentno, probuditi u njima čežnju za Bogom; ostvariti solidarnu slobodu koja podrazumijeva osjetljivost za druge; dugoročnu odgovornost koja za suca vlastite savjesti postavlja Boga; njegovanje kulture svakodnevne postojanosti.

Drugo je predavanje održao mons. Šaško, s naglaskom na umjetničkom izričaju koje stupa u dijalog s kulturom i čovjekom. Umjetnost širi obzore i ujedno traži smisao koji će povezati sve cjeline života prema uzdignuću ljudskosti. Kršćani su u tom smislu u napetosti brige za svijet i relativiziranja Svetog, uvijek u perspektivi pobožanstvenjenja čovjeka prema Bogu koji je postao čovjekom. Moderno doba definira se ponekad kao zrelost čovječanstva, a više je adolescencija, ističe biskup. Čovjek je postao zatočenikom borbe za vlastitu slobodu, dok s druge strane susreće pandemiju, potrese, rat – što dokazuje koliko je čovjek lomljiv. Tako ni umjetnost više nije lijepa, nego teži tome da bude izazovna i propitujuća. Kršćanin pak u umjetnosti traži susret, original, izvornost, komunikaciju s otajstvom. Kao primjer predložio je skladbe Franza Schuberta (Fantazija u F-molu i Fantazija u C-duru) u kojima se promatra trajno započinjanje melodije, kao što i čovjek vječno traga za domom – a glazba u tom smislu kroz apstraktnost ulazi u dijalog s trancendentnim.

Prof. dr. sc. Ante Crnčević održao je predavanje u kojem je promatrao liturgiju kao način dijaloga, osobito danas, u vrijeme kad se traži instant-duhovnost kroz instant-komunikaiju. U odnose s Bogom nastojimo unijeti komunikaciju koja je vlastita nama ljudima. U odnos pak s Bogom, smatra prof. Crnčević, treba unijeti slušanje, osluškivanje, dopustiti Bogu da kroz tišinu govori. Ta se umjetnost danas gubi pod navalom mogućnosti izricanja sebe – osobito u digitalnim oblicima. Dijalog počinje slušanjem, ističe predavač, što potkrepljuje kroz tri koraka: slušanje (polazište je starozavjetna Božja objava u Pismima), osamu (koja drugome daje prostora) te zajedništvo (kao pripadnost koja proširuje vidike). S druge  strane, liturgijski se dijalog ostvaruje kroz četiri koraka: liturgijsko odreknuće (jer počiva na ozbiljenju otajstva vjere, jer izmiče čovjekovoj kontroli); kroz odnos komunikacije i vremena (liturgijska aktualnost zbiva se u prošlosti, a završava u budućnosti); liturgija je služenje daru koji nam se komunicira; tiče se čitavog ljudskog bića. Cilj je stoga podložiti čovjeka dinamici slavlja i u njemu pobuditi slavlje vjere, zaključuje profesor.

Dobre primjere iz prakse prikazali su Anita Ramljak, Ivanka Osmak i dr. sc. Petar Smontara, vjeroučitelji savjetnici koji su u kratkom vremenu uspjeli pokazati dio svojeg radnog iskustva.

 

IZDVAJAMO

SŠ – konačna ljestvica nadbiskupijskog natjecanja

Nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka – Zagrebačka nadbiskupija   Nadbiskupijsko natjecanje… VIŠE

OŠ – konačni poredak nadbiskupijskog natjecanja

Nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka za osnovne škole u Zagrebačkoj nadbiskupiji je… VIŠE

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Svaki dan moramo iznova započinjati.

Franjo Asiški

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.