Dodjela trajnih mandata u Josipovu svetištu

Kanonski mandati podijeljeni su 31 vjeroučitelju Zagrebačke nadbiskupije i Sisačke biskupije po rukama mons. Vlade Košića, biskupa sisačkog i mons. Ivana Šaška, pomoćnog biskupa zagrebačkog, 30. rujna 2017. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Zanimljivo je što su mandati prvi puta podijeljeni izvan katedrala navedenih biskupija, a „krivac“ je sveti Josip, kako je u svom pozdravnom govoru na početku svete mise istaknula s. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi. S. Valentina istaknula je kako je tristotinjak vjeroučitelja, vjeroučiteljica i odgojitelja u vjeri svojim hodočašćem u Karlovac željelo slaviti Krista u euharistijskom zajedništvu i zadobiti milost oprosta u sakramentu pomirenja pod budnim okom i zagovorom svetoga Josipa.

Svetu misu predslavio je mons. Vlado Košić u zajedništvu s biskupom Ivanom Šaškom, preč. Markom Kovačem, biskupskim vikarom za pastoral i povjerenikom za vjernike laike Zagrebačke nadbiskupije i mons. Antunom Senteom ml., rektorom Svetišta.

U misnom slavlju sudjelovali su i prof. Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca i prof. Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, a pjesmom ga je uveličao zbor Nacionalnog svetišta pod vodstvom Jelene Mužar Smenderovac i uz orguljsku pratnju Krešimira Klarića.

U prigodnoj homiliji mons. Ivan Šaško naglasio je kako je mandat ponajprije oduševljenje i ako njega nema svako djelo ostaje bez ploda, odnosno ako i rodi plodom on je bez kršćanskog okusa.

Obzirom na podudarnost spomendana svetog Jeronima i podjele mandata biskup Šaško upotrijebio je misli i savjete spomenutog crkvenog naučitelja kako bi pobliže objasnio kršćanski odgoj djece. Istaknuo je da u školi ne postoji predmet ili životna okolnost koja se ne bi mogla povezati s Božjom riječi, dok vjera i vjeronauk dodiruju bilo koji predmet koji djeca uče.

Potaknuo je vjeroučitelje i odgojitelje u vjeri da upozoravaju na opasnosti i suzbijaju zlo i sebičnost, da poštuju kulturu i posebnosti krajeva u kojima rade, te da nikada ne zaborave važnost roditelja.

Pri kraju propovijedi uputio im je riječi ohrabrenja: „Dajući mandat Crkva vam govori da je u vama prepoznala ljude koji su susreli Krista i koji svoju oduševljenost mogu ugraditi u odgoj i obrazovanje djece... Ostanite oslonjeni i zaljubljeni ponajprije u Božju riječ. Slijedite primjere svetih i trudite se sami biti primjerom.“

Nakon svete mise biskupi, svećenici, vjeroučitelji i odgojitelji nastavili su druženje uz zakusku u pastoralnom centru Svetišta.

Matija Barberić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Foto: Ivan Cindrić

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Vjeroučitelji u Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije

Od svetkovine Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2016. do svetkovine Krista… VIŠE

Mudrost ne stanuje samo u jednoj kući.

Afrička narodna mudrost

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.