Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri

Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno osvježenje grupica nas vjeroučitelja pronašla je u Novigradu na Dobri. Tu smo kroz četiri dana, pod vodstvom dominikanca prof. dr. sc. Slavka Sliškovića, promišljali na temu „Duh Sveti i Njegovi darovi“. Duhovne vježbe započeli smo 10. srpnja navečer u ponedjeljak, a završili u četvrtak 13. srpnja s ručkom u Pastoralnom centru sv. Vinka Paulskog. Uz prekrasni prirodni ambijent, gdje dominira župna crkva Uznesenja Blažena Djevice Marije, uz jutarnju i večernju molitvu časoslova, svoju duhovnu okrepu imali smo svakodnevno u slavljenju sv. mise, pobožnosti križnog puta, molitvi svete krunice te klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu.
U srijedu, 12. srpnja u popodnevnim satima imali smo jedinstvenu prigodu posjetiti Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu. Tamo nas je dočekao čuvar i rektor Nacionalnog svetišta mons. Antun Sente, ml. Mons. Sente nam je ispričao povijesni hod ovog posebnog hrvatskog svetišta te se dotaknuo i Godine sv. Josipa, koja je ove godine proglašena za Zagrebačku nadbiskupiju. Nakon posjeta Nacionalnom svetištu promatrali smo grad na četiri rijeke s panorame starog grada Dubovca a pri povratku vjeroučitelji su uživali u ljepotama staroga grada na Dobri koji je bio vlasništvo krčkih knezova Frankopana.
Zadnjega dana duhovnih vježbi, u četvrtak 13. srpnja, posjetio nas je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, u pratnji predstojnice Ureda za vjeronauk u školi s. Valentine Mandarić, predstojnice Katehetskog ureda Sisačke biskupije s. Smilje Čirko i savjetnice Ivanke Petrović. Euharistijsko slavlj
e koje je predvodio mons. Ivan Šaško u koncelebraciji s prof. dr. Slavkom Sliškovićem i asistenciji trajnog đakona Ilije Nikolića započelo je uvodnim riječima biskupa Šaška, kojima je zahvalio i odao priznanje zahvaljujući i odajući priznanje vjeroučiteljima za dar služenja u Crkvi i školi.
U homiliji se mons. biskup Šaško osvrnuo na evanđeoski tekst koji nam prenosi događaj iz Kane Galilejske, a koji je uzet za blagdan Majke Božje Bistričke. „Dragi vjeroučitelji, Isus je u Kani Galilejskoj učinio nešto što drugi uzvanici nisu znali, pa tako i vi kada činite nešto dobro, kada ustrajete u svom pozivu i kada stavljate sebe negdje u sjenu da drugi ne znaju što ste dobro učinili, a u tome nastane njihova radost, neka to bude Vaša najljepša nagrada“, poručio je biskup. Biskup Šaško pozvao je vjeroučitelje da poput BDM u nesebičnosti u Crkvi naviještaju darovanost. U toj darovanosti biskup je
zaželio je vjeroučiteljima lijep ljetni odmor te da sačuvaju radost i pouzdanje u zahvalnosti za djecu i mlade koji su više od praznih posuda. Poslije euharistijskog slavlja zajedništvo se nastavilo kod zajedničkog stola.

Ilija Nikolić

 

 

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Vjeroučitelji u Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije

Od svetkovine Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2016. do svetkovine Krista… VIŠE

Idi putem koji ti je Bog pokazao, bilo da je zavojit ili ravan; ne napuštaj… Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.