Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri

Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno osvježenje grupica nas vjeroučitelja pronašla je u Novigradu na Dobri. Tu smo kroz četiri dana, pod vodstvom dominikanca prof. dr. sc. Slavka Sliškovića, promišljali na temu „Duh Sveti i Njegovi darovi“. Duhovne vježbe započeli smo 10. srpnja navečer u ponedjeljak, a završili u četvrtak 13. srpnja s ručkom u Pastoralnom centru sv. Vinka Paulskog. Uz prekrasni prirodni ambijent, gdje dominira župna crkva Uznesenja Blažena Djevice Marije, uz jutarnju i večernju molitvu časoslova, svoju duhovnu okrepu imali smo svakodnevno u slavljenju sv. mise, pobožnosti križnog puta, molitvi svete krunice te klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu.
U srijedu, 12. srpnja u popodnevnim satima imali smo jedinstvenu prigodu posjetiti Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu. Tamo nas je dočekao čuvar i rektor Nacionalnog svetišta mons. Antun Sente, ml. Mons. Sente nam je ispričao povijesni hod ovog posebnog hrvatskog svetišta te se dotaknuo i Godine sv. Josipa, koja je ove godine proglašena za Zagrebačku nadbiskupiju. Nakon posjeta Nacionalnom svetištu promatrali smo grad na četiri rijeke s panorame starog grada Dubovca a pri povratku vjeroučitelji su uživali u ljepotama staroga grada na Dobri koji je bio vlasništvo krčkih knezova Frankopana.
Zadnjega dana duhovnih vježbi, u četvrtak 13. srpnja, posjetio nas je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, u pratnji predstojnice Ureda za vjeronauk u školi s. Valentine Mandarić, predstojnice Katehetskog ureda Sisačke biskupije s. Smilje Čirko i savjetnice Ivanke Petrović. Euharistijsko slavlj
e koje je predvodio mons. Ivan Šaško u koncelebraciji s prof. dr. Slavkom Sliškovićem i asistenciji trajnog đakona Ilije Nikolića započelo je uvodnim riječima biskupa Šaška, kojima je zahvalio i odao priznanje zahvaljujući i odajući priznanje vjeroučiteljima za dar služenja u Crkvi i školi.
U homiliji se mons. biskup Šaško osvrnuo na evanđeoski tekst koji nam prenosi događaj iz Kane Galilejske, a koji je uzet za blagdan Majke Božje Bistričke. „Dragi vjeroučitelji, Isus je u Kani Galilejskoj učinio nešto što drugi uzvanici nisu znali, pa tako i vi kada činite nešto dobro, kada ustrajete u svom pozivu i kada stavljate sebe negdje u sjenu da drugi ne znaju što ste dobro učinili, a u tome nastane njihova radost, neka to bude Vaša najljepša nagrada“, poručio je biskup. Biskup Šaško pozvao je vjeroučitelje da poput BDM u nesebičnosti u Crkvi naviještaju darovanost. U toj darovanosti biskup je
zaželio je vjeroučiteljima lijep ljetni odmor te da sačuvaju radost i pouzdanje u zahvalnosti za djecu i mlade koji su više od praznih posuda. Poslije euharistijskog slavlja zajedništvo se nastavilo kod zajedničkog stola.

Ilija Nikolić

 

 

IZDVAJAMO

Oskari znanja državnim prvacima

Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskom zajednicom… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Da li je neki čovjek pametan, najbolje se prepoznaje po njegovim pitanjima.

Gerhard… Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.