Clanak

Duhovna obnova s Ivanom Krstiteljem i Ivanom Boscom

Desetak vjeroučitelja okupljenih u grupi naziva Ohrabrenje okupila se na duhovnoj obnovi na župi sv. Ivana XXIII., pape, u zagrebačkoj Dubravi. Duhovnu obnovu na spomendan Mučeništva Ivana Krstitelja 29. kolovoza 2020. vodio je salezijanac don Mihovil Kurkut, glavni urednik izdavačke kuće Salesiana. 

U duhovnim nagovorima promišljalo se o djelovanju dvojice svetaca, Ivana Krstitelja i Ivana Bosca. Ivan Krstitelj bio je onaj koji je prstom ukazao na Jaganjca. Pitanje za nas vjeroučitelje je: koliko sam sposoban biti most između učenika i Gospodina, a ne upućivati na sebe? Ivan Preteča bio je glas. Pitanje za vjeroučitelja: tko će bez moga glasa naviještati evanđelje, ako treba i riječima? I naposlijetku, Ivan Krstitelj bio je i čovjek dvojbe, koji pred kraj svog zemaljskog poslanja pita: "Jesi li ti taj ili drugoga da čekamo?" Pitanje za vjeroučitelje: što je s našim nesigurnostima i sumnjama? O ovim pitanjima raspravljali smo i iznašali vlastita iskustva u malim skupinama. 

Drugi svetac, Ivan Bosco, kroz don Mihovila progovorio nam je o potrebi susreta. Njegova poruka nama vjeroučiteljima je da gledamo djecu i mlade tamo gdje jesu i voditi ih kamo trebaju doći. Potrebno je krenuti od slobode mladih i inzistirati na vlastitoj prisutnosti s njima. Također je po don Boscovom odgojnom sustavu važno stvaranje ozračja koje je bogato čovječnošću, uspostave vanjskog reda koji utječe i na unutarnji red. Ovdje se naglasak stavlja na osobni odgojni odnos koji kreće od prijateljstva i očinstva.

Susret smo priveli kraju okrijepljeni sakramentom pomirenja te slaveći u zajedništvu susret s Gospodinom u euharistiji.

 

 

Suzana Mravunac,

vjeroučiteljica u Zdravstvenom učilištu, Zagreb

i u Gimnaziji Sesvete

 

IZDVAJAMO

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Sveta obitelj u OŠ Marija Bistrica

Isus i Marija u „vitraju“ Učenici 4. razreda OŠ Marija Bistrica radili su likovnu… VIŠE

Sreće se doista možemo odreći, ali nade ne.

Theodor Storm

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.