Clanak

Dvopredmetni studij na Institutu religijskih znanosti

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

 

Kao novost, ove se godine predstavljaju novi studijski programi na Institutu religijskih znanosti Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Institut religijskih znanosti slijednik je Katehetskog instituta, a upravo se ove 2022. godine spominje i 60. obljetnica Instituta koji je odgojio i obrazovao brojne generacije vjeroučitelja i kateheta koji su, napose nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj, preuzeli odgovornu i zahtjevnu zadaću unutar školskog sustava u Republici Hrvatskoj, ali i u župnim zajednicama, odgajajući djecu i mlade u vjeri.

Sukladno dokumentu Kongregacije za katolički odgoj iz 2008. – Naputak o visokim učilištima religijskih znanosti, godine 2017. naziv „Katehetski institut“ mijenja se u naziv „Institut religijskih znanosti“. U svrhu usklađivanja ustroja studija s Uputom iz 2008. godine, Fakultetsko vijeće Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu donijelo je novi studijski program Preddiplomskog sveučilišnog studija teološko-religijskih znanosti i studijski program Diplomskoga sveučilišnog studija teološko-religijskih znanosti sa svojim smjerovima, odnosno modulima (specijalizacijama).

 

Nakon završetka Preddiplomskog sveučilišnog studija teološko-religijskih znanosti (3 godine), student može birati između 5 različitih smjerova, odnosno modula (specijalizacija) na Diplomskom sveučilišnom studiju teološko-religijskih znanosti (2 godine):

1. Vjeronaučni/nastavnički

2. Pastoralno-katehetski

3. Crkvena kulturna dobra

4. Kršćanski humanizam i ekonomski razvoj

5. Ekumenizam i međureligijski dijalog.

 

S obzirom na završeni modul (specijalizaciju), po završetku studijskog programa magistri teološko-religijskih znanosti mogu raditi u osnovnim i srednjim školama kao vjeroučitelji; u predškolskim ustanovama kao odgojitelji u vjeri; u župnim zajednicama kao katehete i pastoralni djelatnici; kao turistički vodiči za sakralnu kršćansku umjetnost; kao kustosi za sakralnu umjetnost u crkvenim muzejima; kao stručnjaci za upravljanje vremenitim crkvenim dobrima u caritasu, u različitim neprofitnim organizacijama i udrugama.

 

Novost je na Institutu vezana uz uvođenje dvopredmetnog studija, koji kreće od ak. godine 2022./2023. kao preddiplomski sveučilišni studij Teološko-religijske znanosti (dvopredmetni) u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem u Zagrebu. Pristupnici će pri upisu moći birati jednu od sljedećih studijskih kombinacija:

- studij Teološko-religijske znanosti i Povijest

- studij Teološko-religijske znanosti i Sociologija.

Studij Teološko-religijske znanosti pohađat će na Institutu religijskih znanosti Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a studij Povijesti, odnosno Sociologije, na Hrvatskome katoličkom sveučilištu. To će u skorijoj budućnosti omogućiti vjeroučiteljima i ostalim kvalificiranim pastoralnim suradnicima stjecanje dodatne kvalifikacije te veću prepoznatljivost, osposobljenost i konkurentnost na tržištu rada.

Institut religijskih znanosti katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nastoji svojim različitim i bogatim programima omogućiti svim zainteresiranim laicima i posvećenim osobama kvalitetno teološko obrazovanje „kako bi svjesnije i aktivnije sudjelovali u zadaćama evangelizacije u današnjemu svijetu“ (Naputak, br. 3).

IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.