Clanak

Erasmus projekt OŠ Bedekovčina

Pred godinu i nešto više nas nekoliko djelatnika OŠ Bedekovčina krenulo je u pripremu: projekta: „Kroz različitost do izvrsnosti“. Dio projektnih aktivnosti vezali smo uz Erasmus+ i tako uspjeli dobiti sredstva za edukaciju sudionika projekta i za njegovu provedbu. Obzirom na trenutne potrebe škole, ali i šira događanja u društvu svoj sam dio aktivnosti vezala uz ekumenska djelovanja, ali i uz potrebu evangelizacijskog djelovanja u užoj i široj zajednici.

Od 8. do 13. srpnja 2019. godine nas dvije vjeroučiteljice, Melita Car-Čorko i Marica Celjak, sudjelovale smo na 4 mobilnosti unutar našeg Erasmus+ projekta „Kroz različitost do izvrsnosti“. Edukacija je održana u gradu Limassolu na Cipru. Tema edukacije bila je Interkulturalno obrazovanje - odgovor na raznolikost u učionici .

Na edukaciji smo dobile teorijska znanja o interkulturalnom obrazovanju, kao i praktične smjernice za integriranje aktivnosti i provedbu programa na području kurikuluma i školskog života. Rad je obilovao radionicama i razmjenama iskustava i mišljenja, dijelili smo ideje u grupnom radu na predavanjima i u „slobodno vrijeme“. Putem posjeta na terenu dobili smo uvid u praktični aspekt interkulturalnosti na Cipru. Posebno mi je drago što smo imale priliku predstaviti našu školu, ali i našu županiju, odnosno našu Domovinu. U sklopu domaćeg zadatka nastojale smo putem prezentacije prikazati i naše najvažnije vjerske blagdane te državne praznike i kulturne događaje gdje smo se prvenstveno bazirale na našoj županiji obzirom na vremensko ograničenje. Obzirom da je sudionike interesirao kurikulum Katoličkog vjeronauka imale smo mogućnost prezentirati im teorijski dio, ali i u svakodnevnim aktivnostima djelovati svjedočenjem svoje vjere. Važno je napomenuti da u gradu ima i crkva za katoličke vjernike pa smo imali priliku sudjelovati na euharistiji.

Na edukaciji nas je bilo devetoro, a uz nas dvije iz Hrvatske tu su bile kolegice iz Austrije, Portugala, Španjolske, Švicarske i kolega iz Njemačke, a voditeljica edukacije je bila s Cipra. Na kraju smo zaključili da smo i u praksi pokazali da smo izvrsno savladali temu. Evo i danas nakon tečaja stižu mi mailovi i materijali od dragih prijatelja s edukacije.

Za kraj želim naglasiti: kroz programe koji potiču dijalog između učenika različitih kultura, vjerovanja, religija i individualnih obilježja obrazovanje može dati važan i značajan doprinos društvima. A uloga Katoličkog vjeronauka u tom je kontekstu itekako važna i neprocjenjiva.

Marica Celjak


IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Sveta obitelj u OŠ Marija Bistrica

Isus i Marija u „vitraju“ Učenici 4. razreda OŠ Marija Bistrica radili su likovnu… VIŠE

Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala…

Draga braćo i sestre!1. Ovih božićnih dana otvarate vrata svojih domova da biste sa svojim župnicima… VIŠE

Uvijek treba reći manje, nego što bi se moglo reći.

Franz von Lenbach

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.