Clanak

Hodočašće vjeroučitelja i odgojitelja/ica u vjeri Zagrebačke nadbiskupije u Krašić

Hodočašće vjeroučitelja/ica i odgojitelja/ica u vjeri s područja Zagrebačke nadbiskupije u organizaciji Ureda za vjeronauk održan je 28. rujna 2019., ove godine u Krašiću, pod zaštitom blaženog kardinala Alojzija Stepinca i o spomendanu 25. obljetnice dolaska svetoga pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku. U Krašić su iz Zagreba stigla dva autobusa hodočasnika, a više od dvjesto hodočasnika stiglo je u svojem aranžmanu.

Jednom godišnje, na početku školske godine, vjeroučitelji se okupljaju da u zajedništvu obnove svoje poslanje i da se učvrste u uvjerenju da u svojoj službi nisu sami, da ih kao vjernike prati briga njihovog pastira, da ih osnažuje molitva jednih za druge, kao i zagovor svetaca i blaženika.

U Krašiću su se hodočasnici okupili do 10 sati, kad je počela i molitvena priprava za euharistijsko slavlje. Meditativnim razmišljanjima o Blaženoj Djevici Mariji, na tragu razmišljanja kardinala Alojzija Stepinca, te pjesmom i uz molitvu krunice animirala je prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije, koji je i glavni organizator ovog hodočasničkog susreta vjeroučitelja/ica i odgojitelja/ica u vjeri.

Svečano euharistijsko slavlje predslavio je pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško, u koncelebraciji s preč. Markom Kovačem, biskupskim vikarom za pastoral, krašićkim župnikom vlč. Ivanom Vučakom i vlč. Vladimirom Kerečenijem, a pridružila su im se i dva trajna đakona – vjeroučitelji Ivan Mandić i Ilija Nikolić.

U svojoj je homiliji Biskup istaknuo: „Učitelj izabire proturječnost poraza kao mjeru ljubavi. Je li u tome uspio? To što smo i mi danas ovdje proizlazi iz darivanja života koje je sebičnosti nerazumljivo. Bilo tko je pokušao 'razumjeti' ljubav, nije došao do odgovora. Ne živi se od 'razumijevanja' ljubavi nego od njenog prihvaćanja. Bog se predaje u ruke ljudi, našoj volji, kada vidi da nismo spremni predati se njegovoj volji, dopušta ići dalje, uvjeren da će na kraju naše srce zastati, da ćemo prignuti koljena pred tolikim darom.

Križ se ne može razumjeti; Božja volja se ne može razumjeti nego samo prihvatiti. Sjetimo se Sina Čovječjega u Getsemanskome vrtu koji susreće isto pitanje, a odgovor na njega stvara krvavi znoj i prihvaćanje volje Očeve.

 

Ovdje u Krašiću, rekao je Biskup „jedna je od najljepših hrvatskih vjeronaučnih dvorana, prostor spomena i nadahnuća koji na sažet način povezuje bitne sastavnice života Crkve, odnose u obitelji, župi, Nadbiskupiji; odnose Crkve i društva, unutardruštvenih odnosa, do bitnih poveznica cijele hrvatske domovine i svijeta.“

Vjeroučiteljima i odgojiteljicama u vjeri koji su za to stekli uvjete, biskup Šaško je poručio: „Hvala vam što ste se odazvali i što prihvaćate mandat koji seže sve do posljednje večere. Kada Isus, nakon pranja nogu, pita: Razumijete li što sam vam učinio?, zapravo pita: Prihvaćate li to kao svoj život? Vi ste dali svoj odgovor, koji neka bude nošen zagovorom blaženoga Alojzija.“

Kroz molitve vjernika hodočasnici su se spomenuli svih vjeroučitelja i navjestitelja Božje riječi, kao i svojih kolektiva, učenika te umirovljenih i preminulih vjeroučitelja, navjestitelja Radosne vijesti. Nakon popričesne molitve uslijedila je svečana dodjela trajnih mandata za dvadeset i četvero vjeroučitelja te za 14 odgojiteljica u vjeri koje su za to stekle uvjete.

Biskup je na poseban način zahvalio i vjeroučiteljima koji su ove godine stekli pravo na zasluženu mirovinu ili su iz drugih razloga odlučili promijeniti zanimanje i svojim vjerničkim angažmanom oplemeniti neki drugi poziv, a do sada su dugi niz godina marljivo služili Crkvi na radnim mjestima u školi, gdje su dotakli mnoge učenike i prosvjetne djelatnike, svoje kolege i kolegice iz zbornice.

Po rukama biskupa Šaška kardinal Josip Bozanić podijelio im je posebnu zahvalnicu.

Nakon slavlja druženje je nastavljeno uz zajednički ručak na otvorenome i osobnu pobožnost te posjet sobama u kojima je boravio Blaženik, čijem su se zagovoru vjeroučitelji utekli i njime se osnažili na ovom hodočašću.

Sanja Plevko/Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije

IZDVAJAMO

Sveta obitelj u OŠ Marija Bistrica

Isus i Marija u „vitraju“ Učenici 4. razreda OŠ Marija Bistrica radili su likovnu… VIŠE

Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala…

Draga braćo i sestre!1. Ovih božićnih dana otvarate vrata svojih domova da biste sa svojim župnicima… VIŠE

Predbožićni susret kardinala Bozanića s predstavnicima…

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u srijedu 18. prosinca 2019. godine u Nadbiskupskom… VIŠE

Da li je neki čovjek pametan, najbolje se prepoznaje po njegovim pitanjima.

Gerhard… Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.