Clanak

Humanost na djelu Oš Iver

Predstavljamo Vam novootvorenu školu, Oš Iver koja se nalazi u Sesvetskom Kraljevcu. Škola broji 220 učenika, a njih 197 ide na katolički vjeronauk. Nastava je organizirana u jednoj, jutarnjoj smjeni.

Iako jako mlada, škola se već posebno istaknula svojim humanitarnim radom, na što smo svi posebno ponosni. Sudjelovali smo u akciji Caritasa, Hrvatskog crvenog križa, prikupljali smo prehrambene i kozmetičke proizvode za pučku kuhinju sestara milosrdnica u Gundulićevoj ulici u Zagrebu i za Caritas naše župe, župe Isusova uskrsnuća. Najsretniji smo ipak što smo u školi potakli ideju za pomoć djeci dječjeg doma Sv. Terezije na Vrhovcu u Zagrebu, koji vode sestre karmelićanke.

Poučena Isusovim riječima „što god najmanjima od nas učinite, meni učiniste“, vođena Duhom Svetim i Božjom pomoću, želja mi je bila probuditi u vjeroučenicima, njihovim obiteljima i zaposlenicima naše škole humanitarnu crtu konkretnosti naše vjere, a najviše od svega razveseliti i družiti se s djecom koja su ili bez roditelja ili su izvučena iz teških obiteljskih situacija. Organizirala sam do sada četiri posjeta dječjem domu u nastavnoj god 2014./2015. U ta četiri posjeta sudjelovali su vjeroučenici od 4. do 8. razreda i 16 zaposlenika škole.

Veliko hvala pripada našoj ravnateljici Katarini Rajković, koja je za akciju dala zeleno svjetlo, a i sama je sudjelovala u donacijama. Hvala i svim zaposlenicima škole koji su sudjelovali, učenicima i njihovim roditeljima koji su otvorili svoja srca za najpotrebnije. Hvala i našem župniku Ivici Ciku, koji svojim radom i primjerom vodi svoju zajednicu pravim putem. Učenici i zaposlenici su u svakom posjetu donirali odjeću, igračke, kozmetičke proizvode, slatkiše, igrali društvene igre s djecom iz Doma, bojali i crtali, izrađivali čestitke, igrali nogomet i tako su ispunili srca tih malenih prekrasnih ranjivih dušica osmijehom i veseljem.

Sve ovo ne bi bilo moguće ostvariti bez širokih ruku glavne časne sestre doma s. Bernarde i časne sestre s. Viktorije, koja nas je dočekala, prikazala prezentaciju i pričala o sestrama i o domu i organizirala lijepa druženja s dječicom. Tako su vjeroučenici upoznali i red karmelićanki, a na sljedećim satovima vjeronauka dotakli smo i te teme kroz pisanje sastavaka. Hvala i časnim sestrama što su mnogi razbili predrasude o Domu i vidjeli i osjetili kako se sestre s puno ljubavi trude toj djeci pružiti toplinu, ljubav i brigu.

Svaki je posjet završio domaćom zadaćom iz vjeronauka – zagrliti i izljubiti svoje roditelje i nastojati i im biti što bolji i kod kuće i u školi. Kako bismo zaokružili cjelinu, kao šećer na kraju, pozvali smo djecu iz Doma s časnim sestrama na Dan otvorenih vrata u našu školu. Odazvali su se i sudjelovali na više radionica nižih razreda. Djeca su s nestrpljenjem čekala posjet OŠ Iver, a ja osobno s nestrpljenjem čekam mjesec lipanj, kad sam jednoj djevojčici iz Doma pozvana na rođendan. Naša povezanost i vodstvo Duha Svetoga i dalje će opstati i u sljedećim godinama mislimo nastaviti s posjetama Dječjem domu sv. Terezije.

 

Mirela Rod-Slipčević, vjeroučiteljica

IZDVAJAMO

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Sveta obitelj u OŠ Marija Bistrica

Isus i Marija u „vitraju“ Učenici 4. razreda OŠ Marija Bistrica radili su likovnu… VIŠE

Mudre se izreke pišu nažalost  za druge, a rijetko za sebe.

Abel Durfresnes

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.