Clanak

Istraživačko učenje u nastavi Katoličkog vjeronauka

Stručni skup za vjeroučitelje

Prvi susret u ciklusu edukacije za vjeroučitelje Zagrebačke nadbiskupije, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije „Da život imaju u izobilju (usp. Iv 10,10). Istraživačko učenje u nastavi Katoličkoga vjeronauka“ održan je 22. siječnja 2020. u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu od 16 do 19 sati. Fizički susret je uslijedio nakon što su sudionici prvo prošli online dio edukacije koja je trajala od 2. do 17. siječnja.

Ciljevi cjelokupne edukacije su kritički promišljati o značenju pojma život iz perspektive Svetoga pisma, prepoznati mogućnosti primjene istraživačkoga učenja u nastavi Katoličkoga vjeronauka te osmisliti primjere istraživačkoga pristupa temama o životu u nastavi.

Online dio edukacije je podijeljen u dvije velike cjeline. U prvoj, naslovljenoj Izobilje života – Biblija, sudionici su razmišljali o pojmu život na temelju odabranih svetopisamskih tekstova i posebno četvrtoga Evanđelja. U drugome dijelu, pod naslovom Istraživačko učenje u četiri faze,sudionici su na primjeru Josipa Jurja Strossmayera prošli četiri faze istraživačkoga učenja: postavljanje pitanja (hipoteze), pronalazak izvora, interpretaciju izvora i izvješćivanje te su, potaknuti kratkim filmom o Ruđeru Boškoviću, i samostalno osmislili primjer za četiri koraka istraživačkoga učenja.

U fizički susret 22. siječnja uvela je prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić molitvom i pjesmom te je predstavila prvu predavačicu doc. dr. sc. Anu Biočić. Ona je predstavila istraživačko učenje i njegove faze, s naglaskom na istinitosti informacija koje se prezentiraju i provjeri izvora, nakon čega slijedi interpretacija informacija, za što je profesorica dala konkretne primjere i mogućnosti obrade građe na primjeru Strossmayerovog lika i djela.

Nakon kratkog odmora uslijedilo je predavanje prof. dr. sc. Marija Cifraka koji je u fokus stavio Isusa predstavljenog u Ivanovom evanđelju, koje je vođeno uskrsnom vjerom. Treće predavanje održao je doc. dr. sc. Taras Barščevski koji je već u materijalima predloženima u online dijelu kroz tri pitanja naglasio središte svoga promišljanja – a to je tema života. Kako nekome prenijeti iskustvo života pokazao je kroz nekoliko primjera (preko proroka Jeremije, knjige Otkrivenja, Propovjednika i Ivanovog evanđelja). Sva su ta iskustva života različita, a otvaraju pitanje svrhovitosti ljudskog života i dijeljenja života s drugima, neovisno o vlastitome iskustvu.

Tema istraživačkog učenja nastavlja se u predstojećim mjesecima za vjeroučitelje s područja Zagrebačke nadbiskupije, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije.

 

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Sveta obitelj u OŠ Marija Bistrica

Isus i Marija u „vitraju“ Učenici 4. razreda OŠ Marija Bistrica radili su likovnu… VIŠE

Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala…

Draga braćo i sestre!1. Ovih božićnih dana otvarate vrata svojih domova da biste sa svojim župnicima… VIŠE

Radosti koje pružamo drugima, nama se vraćaju.

Anna Ritter

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.