Jastrebarski mladi planinariJastrebarski mladi planinari

 

Planinarska grupa OŠ Ljubo Babić, Jastrebarsko

Članovi izvannastavne aktivnosti Planinarska grupa, koju u OŠ „Ljubo Babić“ u Jastrebarskom vodi vjeroučiteljica Katarina Pučar, u subotu 30. rujna 2017. posjetili su grad Daruvar i Petrov vrh. Izlet je bio dogovoren kao „izlet u nepoznato“, tako da su učenici doznali kamo putuju tek kada su s članovima HPD-a Sv. Patrik ušli u autobus! Sudjelovalo je 23 članova grupe, u pratnji dviju učiteljica.

U Daruvaru nas je dočekala Danijela, profesionalni turistički vodič, i rekla: „Nemojte ići na kavu. Ja častim kavom i čajem kakve sigurno još niste pili.“ Dok smo se još pitali kakva će to kava biti, posjetili smo Gradsku knjižnicu gdje su nam pokazali svoje najzanimljivije knjige: jednu dugu devet metara, jednu najveću od nekih 4000 stranica i jednu najmanju, malo veću od nokta, te vrlo vrijednu Zlatnu Bibliju kojom se posebno ponose. Slijedio je razgled gradskoga parka i rimskih termi, a onda smo dobili i svoju iznenađujuću kavu i/ili čaj: svatko si je sam natočio vodu iz fontane u centru grada! Fontanu s, naravno, toplom vodom. Taman za kavu ili čaj! Posjetili smo i Češko društvo u gradu koji je centar te nacionalne manjine u Hrvatskoj te dobili objašnjenja za dvojezične hrvatsko-češke ploče koje smo vidjeli u gradu, češki odjel u knjižnici i sve ostale detalje kojim su te dvije kulture prožete. U crkvi Presvetog Trojstva iznenadili smo i časnu sestru koja je imala probu sa svojim malim zborom i zajedno otpjevali pjesmu Kao košuta. Kao vrhunac razgleda obišli smo i dvorac Jankovića Daruvarskih sa svojim uređenim sobama i dva zanimljiva stabla bilboe ispred njega.

Nakon što smo detaljno upoznali grad oprostili smo se s jednim vodičem da bi nas preuzeo drugi, ovoga puta planinski vodič. Član HPD-a Petrov vrh poveo nas je na 2,5 sata dugu šetnju prema istoimenom vrhu. Kroz vinograde i šumu u jesen došli smo laganim tempom na vrh, gdje su nas čekali topao i ukusan čobanac te prilika za odmor i promatranje vidika oko nas. Putem smo učili o planinarskim markacijama, snalaženju u planini i planinarskoj opremi. Autobus nas je po silasku već čekao i oko 17 sati krenuli smo put Zagreba.

Katarina Pučar

 

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Vjeroučitelji u Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije

Od svetkovine Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2016. do svetkovine Krista… VIŠE

Mudrost ne stanuje samo u jednoj kući.

Afrička narodna mudrost

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.