Kako bolje planirati nastavu vjeronauka

U subotu, 10. ožujka 2018. u prostorijama Nadbiskupskog duhovnog stola (Branjugova 1) održane su radionice na temu „Kako bolje planirati i voditi nastavu vjeronauka“. Radionice su vodili doc. dr. sc. Denis Barić, Ivanka Petrović i prof. dr. sc. Valentina Mandarić.

Prof. dr. sc. Mandarić je u radionici Planiranje nastave osobit naglasak stavila na fazu organiziranja i pripremanje, i to pod vremenskim i sadržajnim vidom. U planiranju i izradi nastavne jedinice ključna postaja ili didaktički korak su ishodi učenja. Sudionici su uočili korelaciju između ishoda učenja i vrjednovanja vjeronaučnih sadržaja.

U radionici Od teškog do prihvatljivog učenika pod vodstvom Ivanke Petrović, univ. spec. act. soc., vjeroučitelji su refleksivnim pitanjima osvješćivali i analizirali područja uznemirenosti i poteškoće  u radu s učenicima te osmišljavali strategije prihvaćanja i "nošenja s teškim učenicima".

Doc. dr. sc. Denis Barić održao je radionicu na temu motivacije u vjeronaučnoj nastavi. Pritom je, polazeći od definicije i vrsta motivacije, ukazao na određene empirijske uvide o važnosti motivacije u vjeronaučnoj nastavi, ističući da je motivirani učitelj jedan od glavnih čimbenika kvalitete katoličkoga vjeronauka. U praktičnom dijelu radionice, zajedno s vjeroučiteljima, predavač se posvetio otkrivanju osobina dobrih (vjero)učitelja, kriterija za izbor dobre motivacije te određenih poteškoća u procesu motivacije. Na temelju određenih primjera motivacije u vjeronaučnoj nastavi predavač je zaključio da su i najmoderniji udžbenici, priručnici i sredstva u vjeronaučnoj nastavi nedovoljni ukoliko ih ne nadopunjujemo vlastitom kreativnošću i materijalima koji su aktualni i zanimljivi vjeroučenicima.

 

IZDVAJAMO

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Uvijek ćeš se radovati navečer ako korisno iskoristiš dan. 

Toma Kempenac

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.