Kako bolje planirati nastavu vjeronauka

U subotu, 10. ožujka 2018. u prostorijama Nadbiskupskog duhovnog stola (Branjugova 1) održane su radionice na temu „Kako bolje planirati i voditi nastavu vjeronauka“. Radionice su vodili doc. dr. sc. Denis Barić, Ivanka Petrović i prof. dr. sc. Valentina Mandarić.

Prof. dr. sc. Mandarić je u radionici Planiranje nastave osobit naglasak stavila na fazu organiziranja i pripremanje, i to pod vremenskim i sadržajnim vidom. U planiranju i izradi nastavne jedinice ključna postaja ili didaktički korak su ishodi učenja. Sudionici su uočili korelaciju između ishoda učenja i vrjednovanja vjeronaučnih sadržaja.

U radionici Od teškog do prihvatljivog učenika pod vodstvom Ivanke Petrović, univ. spec. act. soc., vjeroučitelji su refleksivnim pitanjima osvješćivali i analizirali područja uznemirenosti i poteškoće  u radu s učenicima te osmišljavali strategije prihvaćanja i "nošenja s teškim učenicima".

Doc. dr. sc. Denis Barić održao je radionicu na temu motivacije u vjeronaučnoj nastavi. Pritom je, polazeći od definicije i vrsta motivacije, ukazao na određene empirijske uvide o važnosti motivacije u vjeronaučnoj nastavi, ističući da je motivirani učitelj jedan od glavnih čimbenika kvalitete katoličkoga vjeronauka. U praktičnom dijelu radionice, zajedno s vjeroučiteljima, predavač se posvetio otkrivanju osobina dobrih (vjero)učitelja, kriterija za izbor dobre motivacije te određenih poteškoća u procesu motivacije. Na temelju određenih primjera motivacije u vjeronaučnoj nastavi predavač je zaključio da su i najmoderniji udžbenici, priručnici i sredstva u vjeronaučnoj nastavi nedovoljni ukoliko ih ne nadopunjujemo vlastitom kreativnošću i materijalima koji su aktualni i zanimljivi vjeroučenicima.

 

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Vjeroučitelji u Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije

Od svetkovine Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2016. do svetkovine Krista… VIŠE

Ne postoji sreća, koja bi bila ravna nutarnjem miru.

Simone Weil

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.