Kardinal Bozanić susreo se s pobjednicima vjeronaučne olimpijade

Želim da uvijek vjerujete da možete nešto dobro i lijepo učiniti i da se ne bojite izazova – poručio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pobjednicima vjeronaučne olimpijade na nadbiskupijskoj razini. Susret, održan u utorak 4. lipnja 2019. godine na Nadbiskupskom duhovnom stolu, započeo je pozdravom predstojnice Ureda za vjeronauk u školi prof. dr. sc. Blaženke s. Valentine Mandarić, koja je ujedno i predstavila ravnateljice škola iz kojih laureati dolaze, njihove mentore te učenike, pobjednike natjecanja.

 

Prigodnu riječ uputio je zatim kardinal Bozanić, koji je na početku podsjetio na riječi pape Franje o tome kako bi stariji trebali sanjati, a mladi proricati budućnost. Da bi se nešto učinilo, kazao je Kardinal, potreban je rad i trud, potrebna je i izdržljivost, što nekad i sami zaboravljamo. Zapamtite da se u životu ništa olako ne postiže, stoga uvijek budite sumnjivi prema ponudama koje obećavaju dobitak bez vašeg ulaganja. To su često ponude koje žele jeftino kupiti ljude da mogu poslije s njima manipulirati – istaknuo je kardinal Bozanić pa nastavio: Zato mi je drago da su tema ovogodišnjeg natjecanja bili svjedoci radosne vijesti , a to su sveci. Sveci su tu da ih upoznamo, da se u njih zagledamo, da ih u nekim segmentima nastojimo slijediti, ali su oni i poziv nama da u svome životu nastojimo ostvarivati ono što evanđelje nudi.

Osvrnuo se Kardinal i na pitanje vjeronauka u školi koji je, kako je rekao, u temelju svih životnih uspjeha. Vjeronauk se ne može svrstati uz ostale predmete, nego je on u temelju svega i daje nam usmjerenje, sigurnost mudrosti koja dolazi od Boga – rekao je Kardinal. Prisjetio se i svog vlastitog iskustva završetka mature pa kazao da se mlada osoba u tom trenutku, s jedne strane osjeća da je nešto zaokružila, dok je s druge strane pred izazovom da sa svjedodžbom zrelosti zakorači u nešto novo.

  

Želim vam tog elana, tog pouzdanja, kročenja naprijed, da budete nositelji dobra u konkretnom svijetu, u stvarnom životu, tamo gdje jeste i gdje djelujete. Kršćanin je pozvan biti nositelj dobra i radosne vijesti. Želim da uvijek vjerujete da možete nešto dobro i lijepo učiniti i da se ne bojite izazova – potaknuo je Kardinal okupljene učenike.

 

Budući da se nalazimo pred svetkovinu Duhova, napomenuo je kako to nije svetkovina mirovanja, već aktivnosti. Vjetar puše, tu su ognjeni jezici, sile i snage koje pokreću. Duhovi čine da se oni koji su bili prestrašeni više ne boje, da one koji su bili razočarani čini navjestiteljima nove nade, da onima koji su malaksali daje snage da mogu ponovno započeti. To je kršćanstvo i zato ono traje već više od dvije tisuće godina i trajat će i dalje, ne zato što smo mi sposobni, ne radi toga jer smo mi oni koji mu to omogućujemo, nego samo radi toga jer smo poslušni Duhu koji djeluje u Crkvi po onima koji žele slijediti Isusa Krista i Radosnu vijest – zaključio je Kardinal Bozanić svoje obraćanje, zaželjevši učenicima da nam uvijek proriču dobru i radosnu budućnost.

Uslijedila je prigoda da ravnatelji, mentori i učenici postave pitanja kardinalu Bozaniću, a na samome kraju susreta Kardinal im je u znak priznanja za njihov uspjeh na natjecanju darovao medalju Majke Božje od Kamenitih vrata.

  

  

Susretu su prisustvovali i biskupski vikar za pastoral preč. Marko Kovač, mr. sc. Gordana Barudžija, viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje (AZOO), član Državnog povjerenstva, Dalibor Adžić, viši savjetnik za vjeronauk u AZOO, član Državnog povjerenstva te Tomislav Krušlin, prof., član Državnog povjerenstva. 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Sveta obitelj u OŠ Marija Bistrica

Isus i Marija u „vitraju“ Učenici 4. razreda OŠ Marija Bistrica radili su likovnu… VIŠE

Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala…

Draga braćo i sestre!1. Ovih božićnih dana otvarate vrata svojih domova da biste sa svojim župnicima… VIŠE

Uvijek treba reći manje, nego što bi se moglo reći.

Franz von Lenbach

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.