Clanak

Klupe za djecu Kenije

OŠ kardinala Alojzija Stepinca, Krašić

„Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ (Mt 25,45)

Učenici predmetne nastave OŠ „Kardinal Alojzije Stepinac“ iz Krašića u vrijeme došašća u prosincu 2021. godine sa svojom vjeroučiteljicom Ilijanom Jurčević odlučili su se pridružiti projektu Udruge Zdenac i sakupiti novac potreban za izradu jedne školske klupe za dvoje učenika (420 kn) i poslati ga u Nyatike, Keniju. Projektu Udruge Zdenac pridružilo se još dvadesetak donatora, između ostalih i naša škola.

Voditelj projekta bio je Siniša Vučar. Sretni smo što smo na ovaj način pomogli da bar dvoje djece ne sjedi na zemljanom podu učionice. Na svakoj klupi izrezbareno je ime darivatelja, pa tako i ime naše škole. Klupe za djecu su izrađivali polaznici škole Macalder Youth Polytechni, što je i njima bila prilika za rad i stjecanje iskustva. Projekt je završen, a sretna lica naših malih prijatelja možete vidjeti na fotografijama koje su nam poslali.

 

„Nyatike je malo mjesto smješteno na iznimno siromašnom dijelu Kenije. U njemu danas živi 841 dijete u dobi od 4 do 13 godina. Pohađaju osnovnu školu i vrtić Osiri Maranatha. Nastavničko osoblje čini 15 učiteljica i 4 odgajateljice. Svaka ima 45 djece po razredu. Škola raspolaže sa samo 8 učionica i 100 školskih klupa. Djeca uobičajeno sjede zbijena po 4-5 u klupi predviđenoj za dvoje ili na podu, tj. zemlji. Sjedeći na zemlji vrlo je teško pisati i održavati koncentraciju potrebnu za praćenje nastave. Zdravstveni sustav u Keniji gotovo da i ne postoji.“

(Udruga Zdenac)

                                                                                                Ilijana Jurčević

IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.