Kreativne adventske radionice

Ured Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi u subotu 7. prosinca 2019. od 9.00 do 13.00 sati u prostorijama Ureda (Branjugova 1) organizira kreativne adventske radionice za vjeroučitelje u osnovnim i srednjim školama.

Istovremeno će se odvijati tri radionice koje će voditi vjeroučitelji koji se i inače bave tim  kreativnim tehnikama:

1)      Quilling (voditeljica: Sanja Blažina)

2)      Vezenje koncem na papiru (voditeljica: Natalija Kivač)

3)      Strip (voditelj: Danijel Deverić)

Prijave se primaju do 6. prosinca 2019. (ili do popunjenja radionica) u Uredu za vjeronauk na adresu e-pošte vjeronauk-tajnistvo@zg-nadbiskupija.hr ili telefonom na broj 01/4894 817.

___________________________________________________________________________

Qulling (Sanja Blažina)

Quilling sam otkrila sasvim slučajno i odmah se zaljubila u tu tehniku. Vidjevši jednu sliku moje je oduševljenje bilo toliko da sam odmah uzela papir i pokušala napraviti nešto slično. Time se bavim već više od dvije godine izrađujući slike različitih tematika te sam imala i izložbu radova u Gradskoj knjižnici u Zaprešiću. Svoje slike objavljujem i na stranici https://www.facebook.com/quillingsanja

Quilling tehnika (naziva se i filigranski papir) predstavlja umjetnost stvaranja dizajnerskih ukrasa od papira. Papirnate se trakice savijaju, rolaju i oblikuju u različite oblike koji se koriste za izradu slika, ali i za ukrašavanje čestitki, okvira i kutija te za izradu nakita, zidnih dekoracija i 3D-figura. Naziv quilling dolazi od engleske riječi quill koja znači ptičje pero koje je predstavljalo prvi alat za izradu ukrasa.

Osnovni oblik je labavi navoj, a postoje još i uski navoj, suza, markiz, srce, S-svitak, C-svitak, spirala… Quilling tehnika odlična je za djecu jer razvija motoriku, jača koncentraciju, potiče samostalnost u radu, djeluje smirujuće i opuštajuće te razvija sposobnost i osjećaj za lijepo.

   

Vezenje koncem na papiru (Natalija Kivač)

 

Želite li pokušati, (na)učiti, usavršiti ili podijeliti iskustva vezenja koncem na papiru – dobrodošli ste na radionicu.

Ponajprije, dvije osnovne vrste vezenja su: vezenje po shemi i ono drugo. Ovim drugim bavim se 30-ak godina i podijelit ću s vama temelje na koje ćete kreativno nadograđivati ostalo. Uguglate li stitching cards/patterns ili simegrafija ili string art ili pick point dobit ćete sheme, ideje (najviše s Pinteresta)… Godišnje ipak nastojim iznjedriti bar 2-4 originalne, vlastite šablone, a neke od njih (božićnih i uskrsnih) ću podijeliti s vama na radionici.

Za potrebe radionice i početnih koraka izdvojila sam nekoliko božićnih motiva. A ovo imate priliku pokušati/(na)učiti izvesti:

 

___________________________________________________________________________

Strip (Danijel Deverić)

U radionici ćemo u formi stripa aktualizirati određene probleme s kojima se susreću mladi parovi i suvremene mlade obitelji u odnosu na sakramentalni brak i populacijsku politiku te tražiti rješenja u svjetlu kršćanske poruke. Probleme suvremenih parova i obitelji (siromaštvo, trend, slobodne veze, konformizam, strahovi, sumnja, nepovjerenje, ne prihvaćanje odgovornosti i žrtve, prijevare, promiskuitet, karijera, stambeno pitanje, nezaposlenost) ćemo prikazati u formi stripa i usporedno s problemima s kojima se susretala Sveta obitelj tražiti moguća rješenja po primjeru Marije i Josipa. 

Podijeliti ćemo se u tri skupine i svaka skupina će imati zadatak u obliku stripa prikazati određene probleme.

Jedna skupina će napraviti strip o Svetoj obitelji na temelju biblijskog izvještaja (problemi s kojima se susreću uoči Isusovog rođenja) o Isusovom rođenju.

Druga skupina će napraviti strip u kojem će naglasiti probleme s kojima se susreću mladi parovi s time da stave naglasak na probleme koji ih sputavaju da se odvaže na sakramentalni brak i stvaranje novog života s "negativnim ishodom".

Treća će skupina u stripu naglasiti određene probleme i tražiti najbolje moguće rješenje u svjetlu kršćanske poruke po primjeru Svete obitelji.

Kroz dijalog likova u stripu prikazat ćemo suvremene probleme i naglasiti univerzalnu biblijsku poruku vjere, nade i ljubavi.

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Sveta obitelj u OŠ Marija Bistrica

Isus i Marija u „vitraju“ Učenici 4. razreda OŠ Marija Bistrica radili su likovnu… VIŠE

Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala…

Draga braćo i sestre!1. Ovih božićnih dana otvarate vrata svojih domova da biste sa svojim župnicima… VIŠE

Mudrost ne stanuje samo u jednoj kući.

Afrička narodna mudrost

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.