Nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka

Ured za vjeronauk, Zagreb

 

Nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka – vjeronaučne olimpijade 2017./2018. održano je 9. ožujka 2018. s okupljanjem u 9 sati u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu. Učenike i njihove mentore uvodno je pozdravio mr. sc. Marko Kovač, koji je zaželio dobrodošlicu u ime nadbiskupije, te u ime Ureda za vjeronauk prof. dr. sc. Valentina Blaženka Mandarić, predsjednica Povjerenstva za provedbu natjecanja. Nakon uvodnih pozdrava i predstavljanja ekipa i mentora, učenici su pristupili prvome dijelu natjecanja, zasebno osnovna i zasebno srednja škola. Povjerenstvo za osnovnu školu činili su Ivanka Petrović, Tomislav Krušlin i Petra Ervaćanin, a za srednju školu Anita Vranić, Sanja Plevko i Iva Dorić.
U 10 sati započelo je četrdesetpetominutno pisanje testova, nakon čega su učenici u pratnji prošetali do Gornjega grada gdje su posjetili crkvu svetoga Marka i crkvu svete Katarine te Kamenita vrata, nakon čega su se vratili na osvježenje i okrepu, kad je izvješena i privremena ljestvica rezultata. Svakako valja istaknuti dva najbolje napisana testa (maksimalan broj ostvarenih bodova), koje su napisale učenice Karla Movre iz Gimnazije Karlovac i Marija Babić iz OŠ Dragutina Tadijanovića iz Zagreba.

Nakon napisanog testa, učenici su u pratnji vjeroučiteljica Ive Dorić i Petre Ervaćanin posjetili Gornji grad gdje ih je dočekao mons. Nedjeljko Pintarić. Pod njegovim vodstvom natjecatelji su saznali brojne zanimljive povijesne, sakralne i umjetničke činjenice o Gornjem gradu, osobito o Kamentim vratima i crkvi sv. Marka.

Budući da nije bilo pritužbi, u roku se pristupilo i drugome dijelu natjecanja – tomboli. Iako su se rezultati pomalo promijenili obzirom na taj ekipni dio natjecanja, pet srednjoškolskih ekipa pristupile su Milijunaku – usmenom dijelu natjecanja u kojem učenici odgovaraju za 1, 2, 3 ili 4 boda kroz dva kruga. Od sedam osnovnoškolskih ekipa tom je dijelu pristupilo njih pet. U istome prostoru istovremeno je održano natjecanje osnovnih i srednjih škola kako bi u tom završnom dijelu u publici svi natjecatelji sa svojim mentorima mogli pratiti završnicu i biti si potpora. Svi su natjecatelji pokazali zavidnu razinu znanja, ali i sportskoga duha i radosti čak i prema tuđoj pobjedi. A konačni je poredak sljedeći:

U kategoriji srednjih škola poredak je :

U 14 sati uslijedilo je proglašenje pobjednika, a njih je objavila predsjednica Povjerenstva za nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka. Nagrade je svim sudionicima dodijelio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, jer svi su učenici na ovoj razini i pobjednici, odnosno predstavnici svojih županija. Prva tri mjesta osnovnih i srednjih škola dobili su i posebne nagrade kojima će obogatiti školsku knjižnicu i oplemeniti zidove svojih škola. Nagrađeni su, naravno, i mentori koji su uspjehu svojih učenika dali velik doprinos, a najavljeno je i nagradno ljetovanje na Malom Lošinju za prva tri osvojena mjesta iz obje kategorije škola, a koje dodjeljuje Zagrebačka nadbiskupija.
Na samome kraju biskup Šaško je još jednom istaknuo pojam ekumenizma koji korijen vuče iz riječi kuća. Prisnost i zajedništvo kuće, odnosno doma, zaželio je svim sudionicima natjecanja, istaknuvši da je Isus taj koji nam to zajedništvo i omogućuje. „Držimo se dobra i zajedno nastojimo oko dobra“, poručio je biskup zazvavši Božji blagoslov na sve okupljene i zaključivši tako nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka u 2017./2018. godini.
Predstavnicima Zagrebačke nadbiskupije, OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića i Gimnaziji Karlovac, želimo puno uspjeha i zadovoljstva na državnom natjecanju koje im predstoji u travnju!

 

IZDVAJAMO

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Prevelika mudrost graniči s glupošću.

Afrička narodna mudrost

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.