Održane duhovne vježbe za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri

U Pastoralnom centru sv. Vinka Paulskog u Novigradu na Dobri od 5. do 8. srpnja 2023. održane su duhovne vježbe za vjeroučitelje i vjeroučiteljice osnovnih i srednjih škola, a duhovna usmjerivateljica i motivatorica (voditeljica) je bila prof. dr. sc. s. Ozana Krajačić. U nepuna četiri dana, nas 38 sudionika, zajedno s našom sestrom u Kristu s. Ozanom, bili smo svjedoci ozračja kršćanske duhovnosti, primili obilje milosti i nezaboravnih iskustvenih trenutaka, što se moglo na kraju vidjeti u ozarenim licima i radosnom smiješku svih sudionika.

Misao vodilja ovih duhovnih vježbi je: “Tvoja Riječ, nozi je mojoj svjetiljka” (Ps 119,105), a zamišljene su, prema riječima s. Ozane, kao “poziv na sabranost i tišinu kako bismo zamijetili Božje poticaje i doživjeli Njegovu prisutnost”. Da bi to uspjela, s. Ozana je pokušala dati najbolje od sebe: ne samo svoje znanje i kompentenciju koju posjeduje vezano uz kršćansku duhovnost, nego i življeno iskustvo svoje duhovnosti, po svjedočanstvu svoje vjere u kojem smo mogli susresti prisutnost živoga Boga.

Glavne odrednice ovih duhovnih vježbi bile su molitveno čitanje i razmatranje Božje Riječi ili ‘Lectio divina’ po kojoj smo uz već pažljivo izabrane biblijske tekstove pokušavali susresti živoga i jedinoga Boga koji govori u svakome od nas. Znamo da se kršćanska duhovnost temelji na Božjoj Riječi koja je uvijek mjerilo našega vrednovanja. Kroz ova nepuna četiri dana, koja su stvarno bila ispunjena pozitivnom i istinskom kršćanskom duhovnošću, vjeroučitelji/ce su imali priliku čuti različite teme, evo, samo nekih od onih koje spadaju u kategoriju vrlo zanimljivih i poučnih, a to su svakako: ‘Duhovna borba i duhovno razlučivanje’ – Božja Riječ nam uvijek treba biti korektiv i mjerilo našega vrednovanja; Providnost – zna Otac vaš što vam je potrebno…’ (Mt 6,25-34); ‘Poslanje vjeroučitelja/ce’ – (Fil 3,7-14); ‘Povjerenje - tko je vjeran u najmanjem…’ (Lk 18,10); te mnoge druge teme.

Osim navedenih razmatranja koja su se odnosila na osobno promatanje, motrenje i rast u duhovnom smislu po Božjoj Riječi, ove duhovne vježbe su bile prožete I raznim zajedničkim susretima kroz različite vježbe duhovnog iskustva kao što su: sv. misa, klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, molitva krunice te zajednička molitva križnog puta na postajama koje su postavljene u prirodi iznad Pastoralnog centra sv. Vinka Paulskog.

 Jedan od važnih događaja ovih duhovni vježbi ili duhovne obnove za vjeroučiteljice i vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola je bio doček pomoćnog biskupa zagrebačkoga mons. Mije Gorskog, koji je ujedno predslavio zajedničko svečano euharistijsko slavlje s raspjevanim vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima, uz koncelebraciju novigradskog župnika p. Filipa Vicića, te ministriranje dvojice đakona vjeroučitelja. Euharistiji je nazočila tajnica Ureda za vjeronauk Sanja Plevko. Nakon euharistijskog slavlja pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski ostao je u kraćem druženju s vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama, na lijepom susretu i razgovoru uz kavu.

 

 

 

Pastoralni centar se nalazi u sredini u kojoj do izražaja dolazi priroda sa svim svojim pozitivnim odrednicama, kao i kulturnim znamenitostima i vrijednostima kako ovoga kraja, tako i naše domovine. Naveo bih samo tri općepoznata i vrijedna povijesna spomenika: Stari grad – Novigrad, novigradska župna crkva, te stari most preko rijeke Dobre. Imali smo iznimnu čast sve te spomenike zajednički posjetiti i razgledati.

 


I na kraju, pohvalio bih sve djelatnike pastoralnog centra od župnika, do kuharica i poslužitelja, koji su svojim marljivim, ali samozatajnim radom učinili da ove naše duhovne vježbe dobiju još viši stupanj kvalitete odnosa i bolji dojam doživljenoga.

 

Juraj Grabovac


IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.