Održano nadbiskupijsko natjecanje!

Vjeronaučna olimpijada

 

Vjeronaučna olimpijada pod temom Sveti Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi. Vinkovska karizma u Hrvatskoj 2. ožujka nastavljena je na nadbiskupijskoj razini. Za Zagrebačku nadbiskupiju riječ je o međužupanijskom natjecanju, a sudjelovale su škole predstavnice županija na području Zagrebačke nadbiskupije (uz dvije osnovne i jednu srednju školu koje su sudjelovale po načelu izvrsnosti, odnosno najboljim ostvarenim rezultatima sa županijskog/međuškolskog natjecanja).

Učenici i mentori okupili su se već oko 10 sati u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu da bi prije samog natjecateljskog dijela ponovili gradivo i pripremili se za odmjeravanje znanja. Dočekala ih je domaćica natjecanja te u svojstvu organizatorice i predsjednice povjerenstva za provedbu natjecanja pozdravila prof. dr. sc. Valentina s. Blaženka Mandarić. Ona je okupljene učenike i mentore pozdravila i predstavila, te je najavila i članove povjerenstva za provedbu ove razine natjecanja. Za osnovnu školu to su bili: mr. sc. Gordana Barudžija i Tomislav Krušlin, prof., kao predstavnici Državnog povjerenstva, uz Ivanku Petrović, savjetnicu u Uredu za vjeronauk, a za srednju školu to su Anita Vranić, prof. (u ime Državnog povjerenstva) i Sanja Plevko iz Ureda za vjeronauk.

Riječ je predala preč. mr. sc. Marku Kovaču, biskupskom vikaru, koji je okupljene učenike ohrabrio prije početka samog natjecanja, a s. Samuela Nestić je uz prezentaciju predstavila povijest svoje Družbe s manje poznatim detaljima. Učenici su pisanju testa pristupili u 11 sati, a nakon toga su, dok je povjerenstvo ispravljalo testove, prošetali do Frankopanske ulice, gdje su se susreli sa sestrama milosrdnicama u njihovom samostanu – Samostanu sv. Vinka. Tu su sestre predstavile kako rade i žive u svojim svakodnevnim dužnostima koje izviru iz njihove karizme: u dječjem vrtiću i gimnaziji, kroz radionicu za izradu crkvenoga ruha, pučku kuhinju i dr.

Nakon šetnje i okrjepe učenici su pristupili i ekipnom dijelu natjecanja: tomboli i Milijunaku, gdje su zajedno i pojedinačno pokazali koliko su naučili. Konačni je poredak sljedeći:

  

Nagrade i darove svim sudionicima uručio je preč. mr. sc. Marko Kovač, i učenicima i njihovim mentorima, koji su uz slatkiše i poneku sitnicu kao prigodnu uspomenu dobili i ručni rad vjeroučiteljice Nataše Čurić – gipsani odljev lika sv. Vinka. Prva tri mjesta osvojila su još i knjigu Najljepše molitve naših starih i prigodni križ s likom sv. Vinka, koji je autorsko djelo s. Ljiljane Grgić. Prvoplasirane ekipe osvojile su i svijeće s likom sv. Vinka. Posebne nagrade, lijepe križeve, dobilo je četvero učenika koji su stopostotno riješili testove: osnovnoškolci Ante Matković (OŠ Velika Mlaka) i Sara Vukadinović (OŠ D. Tadijanovića iz Zagreba) te srednjoškolke, obje iz XV. gimnazije u Zagrebu, Lea Idžotić i Mirjam Kurtović.

Prije završnoga blagoslova preč. Kovač još je je jednom istaknuo važnost zajedništva koje se odražava i u natjecanju iz vjeronauka: ekipa zajedno pobjeđuje ili zajedno gubi jer sve što čini pojedinac utječe na sve članove, s posebnim naglaskom na želji da učenici i dalje šire gorljivost sv. Vinka i njegove karizme o kojoj su učili.

Državno natjecanje održat će se 1. do 3. travnja 2020. u Gospiću, a našim predstavnicima iz OŠ Dragutina Tadijanovića (učenici Marija Babić, Natalie Bartolić, Eva Jovin i sara Vukadinović; mentor Plamenko Nosić) i XV. gimnazija (učenici Lea i Zvonimir Idžotić, Mirjam Kurtović i Josip Šarec; mentor Velimir Mandić) iz Zagreba želimo puno uspjeha te zadovoljstva u učenju i druženju koje ih u Gospiću 

 

 

FOTO GALERIJA

IZDVAJAMO

Sveta obitelj u OŠ Marija Bistrica

Isus i Marija u „vitraju“ Učenici 4. razreda OŠ Marija Bistrica radili su likovnu… VIŠE

Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala…

Draga braćo i sestre!1. Ovih božićnih dana otvarate vrata svojih domova da biste sa svojim župnicima… VIŠE

Predbožićni susret kardinala Bozanića s predstavnicima…

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u srijedu 18. prosinca 2019. godine u Nadbiskupskom… VIŠE

Uvijek treba reći manje, nego što bi se moglo reći.

Franz von Lenbach

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.