Održano ŽSV Krapinsko-zagorske županije

Zabok (Zoom)

28. veljače 2022. održan je  online stručni skup vjeroučitelja putem aplikacije  Zoom.

Stručni skup je započela voditeljica vijeća Ksenija Miškuln molitvom i riječima  nade da ćemo se idući put susresti uživo.

Predavanje na temu Kompetencije vjeroučitelja ili Vjeroučitelj je vjeroučitelju, vjeroučeniku i roditelju lijek održala je vjeroučiteljica Danijela Majcenić. Već na samom početku predavanja istaknula je kako su  očekivanja od nastavnika-vjeroučitelja da bude i jest: profesionalac („čovjek škole”), čovjek duboke i življene vjere („čovjek Crkve”),  motiviran za poučavanje, da promiče kvalitetne i dobre odnose i suradnju, gaji strast za odgojno-obrazovni proces, da je pozitivan, kreativan, autentičan, njeguje kritički odnos prema školi, Crkvi i društvu… Predavanje je obilovalo teorijskim znanjima koje je popratila iskustvenim primjerima. Istaknula je važnost profesionalnih kompetencija kroz dva vida: vlastitu uvjerenost u ono što govorimo, kao i uvjerljivost na razini osobnosti.. Vjeroučitelj u tom smislu preuzima odgovornost za osobu koja je pred njim, imajući u vidu predznanje i iskustva s kojima učenici ulaze u razred na  nastavu vjeronauka.

 

O izazovu u radu s vjeroučenicima u vrijeme pandemije, a kao dio naučenog u sklopu  Erasmus+ projekta Škola je fora – zaIGRAJMO se i učimo! interaktivno predavanje:Igrifikacija nastave i pričanje priča održala je vjeroučiteljica Marica Celjak. Osim teorijskog dijela o  „storytellingu“ i „igrifikaciji“ u nastavi predavanje je obuhvaćalo zadatke za sudionike stručnog skupa, gdje su se digitalni alati poput Padleta i Microsoft Formsa pokazali korisnima za zajedničke aktivnost, iznošenje mišljenja, a omogućili su i davanje povratne informacije. Tijekom predavanja vjeroučiteljica je nizom primjera pokazala kako u praksi primijeniti ove dvije metode u raznim etapama sata. Istaknula je prednosti, ali i izazove ovih metoda u radu s vjeroučenicima.

Vjeroučitelj Ivan Miškulin je podsjetio na riječi pape Franje povodom 54. svjetskog dana sredstava društvene komunikacije. Papa je tom prilikom istaknuo: „Želio bih ovogodišnju Poruku posvetiti temi pripovijedanja, jer vjerujem da, ako se ne želimo izgubiti na svome putu, moramo udisati dah istine sadržane u dobrim pričama. Priče su to koje izgrađuju, a ne ruše; priče koje nam pomažu ponovno otkriti korijene i snagu koji su potrebni da zajedno krenemo naprijed. Usred konfuzije glasova i poruka kojima smo obasuti sa svih strana potrebna nam je ljudska priča koja nam govori o nama i ljepoti koja prebiva u nama; priča koja svijet i ono što se u njemu zbiva zna gledati s pogledom punim nježnosti; priča koja nam može reći da smo dio tkanja života; priča koja otkriva isprepletene niti kojima smo povezani jedni s drugima.“ Neka nam ove Papine riječi budu poticaj u primjeni ove metode u nastavi.

 

Stručni skup je završen meditacijom Ksenije Miškulin Korizmeni hod 
od križa do uskrsnuća
. Meditaciju smo započeli riječima: Ako netko od vas zapita: „Kako se rađa nada?”, odgovor je: „S križa. Gledaj križ, gledaj Krista Raspetoga i otud će ti doći nada
koja nikada ne nestaje, ona koja traje sve do vječnoga života. A ta je nada niknula upravo snagom ljubavi.“ (papa Franjo) Nakon meditacije o križnom putu uslijedili su učenički radovi nadahnuti ovom temom

 

 

Da je bilo korisno, poticajno i aktualno pokazala je evaluacija sudionika. Stručni skup je završio prigodnom molitvom.

Marica Celjak,vjeroučiteljica

IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.