Održano ŽSV – Novi Zagreb

Voditeljica Županijskog stručnog vijeća vjeroučitelja Janja Škraba-Stanešić je 15. veljače 2022. održala online stručni skup preko Teams-a.

Predavanje na temu Suradnja doma i škole: učenik – učitelj – roditelj održala je Mara Sesar, pedagoginja OŠ Frana Galovića. Istaknula je temeljne zadaće u suradničkim odnosima: stvaranje ozračja potpore i međusobnog poštovanja, djelovanje u skladu s odgojno-obrazovnim ciljevima škole i nastave, praćenje napredovanja i ponašanja učenika te naglasila da je uspjeh zagarantiran ako je iskrena i otvorena komunikacija, međusobno uvažavanje znanja i vještina, razumijevanje i empatija, zajednička procjena djetetova napretka i međusobna suglasnost u određivanju ciljeva. Osvijestila nam je cilj suradnje na relaciji učenik – učitelj – roditelj, a to je stvaranje optimalnih uvjeta za razvoj djeteta u konačnici – sretno dijete.

O izazovu u radu s darovitim učenicima su govorile kolegice OŠ Frana Galovića Sanja, Daria i Dubravka koje provode Erasmus+ projekt „Jednaki u različitosti“ te istaknule da razlog „nepoželjnog ponašanja“ može biti dosada u školi, nedovoljno izazovno okruženje i osjećaj različitosti koji nije iskorišten u pozitivnom smjeru. Predstavile su nam konkretne primjere i ideje za rad s darovitima.

Potreba za istraživanjem prirođena je svakom djetetu i upravo projektnom nastavom  učenik razvija istraživačke, komunikacijske, organizacijske i kritičke sposobnosti. Zato je voditeljica vijeća Janja Škraba-Stanešić održala izlaganje na temu „Projekt u nastavi vjeronauka“. Projektna nastava potiče i razvija radoznalost u djece te učenje s razumijevanjem, kod mladih ljudi razvija samosvijest i odgovornost za preuzete obveze. Sudionicima su kao primjer dobre prakse predstavljena četiri projekta te prikazan tijek projekata sa svim etapama potkrijepljen fotografijama.

Da je bilo korisno, poticajno i aktualno pokazala je evaluacija sudionika. Stručni skup je završio aktualnim obavijestima i prigodnom molitvom.

Janja Škraba-Stanešić, mentor, voditeljica ŽSV-a

IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.