Održano ŽSV Sesvete – Dugo Selo

Županijsko vijeće održano je 17.studenog 2022. godine u OŠ Iver u Sesvetskom Kraljevcu četiri školska sata. Vijeću je prisustvovalo 50 ljudi.

Molitveni početak ispred škole pored zapaljenih lampiona u spomen poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama grada Vukovara i Škabrnje predvodila je Mirela Rod-Slipčević, voditeljica Vijeća. Stručnom skupu su prisustvovale: predstojnica Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi, prof. dr. sc. Blaženka Valentina Mandarić i savjetnica Ureda za vjeronauk Ivanka Petrović. U prvom djelu skupa predstojnica Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi, prof. dr. sc. Blaženka Valentina Mandarić uputila je pozdrave svim prisutnima, a posebnu zahvalnost uputila je bivšoj voditeljici Vijeća, Mirjani Novak koja je bila voditeljica posljednjih 12 godina. Predstojnica nas je zatim informirala o novostima. Potaknula nas je na edukaciju koja je sastavni dio cjeloživotnoga učenja. Pozvala nas je na duhovne obnove koje će se održati pred Božić i Uskrs. Ove školske godine održat će se i tri modula kao dio projekta našega fakulteta pod nazivom „Međureligijski dijalog“. Organizirat će se i hodočašće „Stopama hrvatskih svetaca“ nakon Uskrsa (11.4. – 16.4.2023.).

Potom je Mirela Rod-Slipčević započela predavanje uz ppt na temu OŠ Iver i Natator udružiju zajedničke snage. Potaknula nas jeda se ne bojimo izaći iz okvira i proširiti granice kada je riječ o interkulturaciji (starački domovi, beskućnici, ljudi s poteškoćama u razvoju, gljuhonijemi...) jer, kako je i sama to posvjedočila, to donosi pregršt blagoslova kako za nju tako i za njezine učenike.

Bivša paraolimpijka i trenerica Ana Sršen nastavila je uz ppt LETSWIM - Uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu kroz sport. Svojim životnim primjerom pokazala nam je da ništa nije nemoguće. Ana je osnovala plivački klub „NATATOR“ 2003. godine. Glavni cilj je bio stvoriti klub jednakih mogućnosti za sve koji žele naučiti plivati. Istaknula je u predavanju kako ona kao osoba s poteškoćama u razvoju nikad nije imala jednake mogućnosti te nam navela jedan primjer iz svoga života. Nikada nije mogla imati iz tjelesne i zdravstvene kulture ocjenu odličan, uvijek vrlo dobar. Tako je od ocjene 4 iz TZK-a došla do 4 paraolimpijade i tako svima pokazala da je sve moguće kada za to postoji žarka volja. Potaknula je da mijenjamo stavove o invaliditetu te da mi kao vjeroučitelji možemo i moramo više uključivati djecu s poteškoćama u razvoju u razne školske projekte, susrete, provoditi paraolimpijske školske dane pod motom „Tko se igra, taj se lovi.“

Potom je uslijedilo predavanje doktorandice Marije Jurišić. Predavačica je upoznala sudionike sa znanstveno-istraživačkim projektom RELIGOBRAZ koji financira Hrvatska zaklada za znanost. Objasnila je pozadinu nastanaka ideje o potrebi interkulturalnog obrazovanja (2. svjetski rat, migracije, multikulturalnost). Upoznala je sudionike s ciljevima interkulturalnog obrazovanja. Kao glavni cilj takvog obrazovanja, istaknula je da bi učenici trebali izaći iz škole s osjećajem i uvjerenjem da su sposobni ući u interakciju s drugim i drugačijim. Pojasnila je gdje je u svemu tome religija i religiozni odgoj i obrazovanje, te je prezentirala dio rezultata istraživanja o interkulturalnim kompetencijama vjeroučitelja na kojima je radila u sklopu projekta RELIGOBRAZ.

Stipe Jolić nas je podsjetio svojim predavanjem Židovstvo u kurukilumu kako ne možemo poznavati svoju vjeru ako ne poznajemo Židovstvo te je istaknuo važnost približavanja ove teme i samim vjeroučenicima.

Zatim je Ivan Markulin nastavio na prethodono predavanje te progovorio o prednostima izvanučioničke nastave (timski rad, bolje međusobno upoznavanje, raznolikost sadržaja, učenje zabavnije, istraživačko učenje...). Mogli smo vidjeti na prezentaciji s mnoštvo fotografija primjer jedne izvanučioničke nastave – posjet sinagogi.

Kolegica Marijana Markulin donijela nam je fotografije iz prakse na ppt – uz mnoštvo ideja na temu Židovstvo i kreativni rad u nastavi vjeronauka. Istaknula je kako židovstvo možemo kreativno približiti vjeroučenicima pomoću fotogovora, puštanjem židovske glazbe, Tore od papira, menore od papirnatih tanjura ili tuljaca, Davidove zvijezde od drvenih štapića... Svojim primjerom dala je svima nama mnoštvo praktičnih ideja koje ćemo sigurno koristiti u nastavi.

Voditeljica Vijeća je spomenula kako će nam sljedeći susret biti u veljači sljedeće godine. Susret smo završili zajedničkom molitvom Slava Ocu.


IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.