Održano ŽSV Zagreb – Istok

OŠ Marina Držića, Zagreb

   

U utorak 23. listopada 2018. u 18.30 sati u prostorijama OŠ Marina Držića u Zagrebu  održano je ŽSV vjeroučitelja. Molitveno-meditativni početak je predvodila s. Mara Matanović, voditeljica Vijeća.

U prvom dijelu skupa savjetnica iz Ureda za vjeronauk Ivanka Petrović upoznala nas je  s novim oblikom stručnog usavršavanja. Detaljno je objasnila kako će se odvijati sama edukacija; dva sata online (u okviru dva tjedna) putem platforme Loomen. Nakon provedene online edukacije slijedi drugi dio stručnog usavršavanja koji se odvija uživo – fizički susret vjeroučitelja i predavača u prostorijama Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu (Branjugova 1). Ovaj oblik „mješovitog“ učenja (online i fizički susret) obavezan je za sve vjeroučitelje. Tema je „Aktualizacija u nastavnom procesu“, a plan stručnog usavršavanja i svi termini su objavljeni u časopisu Lađa.

Drugi dio predavanja održala je Marina Dragičević, mag. psych., „Pristup djeci s psihološkog stajališta“. Predstavila nam je zahtjeve s kojima se svakodnevno susrećemo u svom radu, što i kako od nas očekuju roditelji, odnosno koje znakove bismo trebali prepoznati kod učenika, osobito onih potrebitih te kako i na koji način bismo trebali reagirati. Kolegica je pojašnjavala situacije služeći se konkretnim primjerima, a svatko od nas mogao je postaviti pitanje i zatražiti pojašnjenje. Naglasila je da moramo „osluškivati“ potrebe djece jer samo tako možemo reagirati na ispravan način. Moramo biti poticajni, prilagoditi način rada potrebama učenika.

Nakon predavanja je vjeroučiteljica Jelena Mihalić informirala kolege o provođenju Preventivnog programa u svojoj školi. Pojasnila je što je to prevencija, kako se primjenjuje te što se očekuje od razrednika, odnosno od vjeroučitelja. Od vjeroučitelja se očekuje izgrađivanje pozitivnih vrijednosti kod učenika, poticati, prevenirati, „biti“ i „činiti“ u skladu sa moralnim, etičkim i društvenim vrijednostima.

Susret je završio molitvom. 

Jelena Mihalić, prof. mentor

 

IZDVAJAMO

Oskari znanja državnim prvacima

Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskom zajednicom… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Uvijek treba reći manje, nego što bi se moglo reći.

Franz von Lenbach

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.