Clanak

Održano ŽSV Zagreb – Istok

U utorak 17. svibnja 2022. u 18.30 sati u OŠ Marina Držića održano je ŽSV vjeroučitelja Zagreb – Istok. Molitveno-meditativni početak je predvodila s. Mara Matanović, voditeljica Vijeća. 

Potom je prof. logoped Željka Butorac održala interaktivno predavanje uz PPT na temu Učinkovita komunikacija u suradnji učenik-učitelj-roditelj. Na samom početku profesorica je istaknula važna pitanja u našoj komunikaciji s bližnjima na koje je pokušala i odgovoriti: koja su pravila najučinkovitija za uspješnu komunikaciju; uspostava discipline na “blag “ način; govor tijela u razredu; ravnopravnost u komunikaciji te kako reagirati kada učenici provociraju. Istaknula bit komunikacije: slanje informacija s željom da bude primljena, slušanje, sadržaj – cilj i verbalni i neverbalni govor. Ukazala na oblike komunikacije. Podsjetila da je naša komunikacija preko 90 % neverbalna. Upozorila na njezina načela: neizbježna je; nepovratna i neponovljiva. Navela smetnje u komunikaciji: predrasude, neslušanje, brzo doneseni stavovi, površnost, kriva procjena, nezainteresiranost, emocionalni odnos prema osobama, “šum” u komunikaciji, uvrede… Istaknula je važnost uspostave kontrole komuniciranja u našem poslu a ključ za to jest poznavanje neverbalne komunikacije: izraz lica, ton glasa, geste, položaj tijela ili pokret, dodir i pogled. Kontakt očima i pogled su vrlo moćni neverbalni znakovi. Ukazala je na mogućnost konflikata i njihove izvore kao i uspješno rješavanje i uspješan ishod te kako upravljati konfliktima s učenicima i roditeljima kao i što poduzeti u sukobu-komunikaciji. Uspješan učitelj zna da se početna komunikacija i uspjeh u onome što želimo postiže u prvih 10-20 sekundi a za to treba iskoristiti četiri ključa uspješnosti: dobar ulazni nastup, zračenje entuzijazmom, zračenje prijateljstvom i zračenje energijom. Nadalje se osvrnula kako reagirati na provokaciju i uvrede: ne pokazivati da ste povrijeđeni, ne doživjeti to osobno, ne pokazati nadmoć i prijetnju. Istaknula važnosti za kvalitetan suradnički odnos s učenicima agresivnog ponašanja.

Tema je bila izvrsna. U prisutnima je osvijestila promišljanje o kvalitetnoj i uspješnoj komunikaciji. Vjeroučitelji su veoma aktivno sudjelovali osim pozornog slušanja, svojim pitanjima, iskustvima i konkretnim primjerima u radu.

Naposljetku su vjeroučitelji ispunili evaluacijski listić u kojem su izrazili zadovoljstvo radom u stručnom vijeću i naveli teme koje bi čuli sljedeće godine.

Stručni skup završio je molitvom i ugodnim druženjem.

 

Voditeljica vijeća vjeroučitelja Zagreb - Istok

s. Mara Matanović

 

 

IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.