Održano ŽSV Zagreb – Istok

U utorak 25. listopada 2022. u 18.30 sati u prostorijama OŠ Marina Držića u Zagrebu održano je ŽSV vjeroučitelja. Molitveno-meditativni početak je predvodila s. Mara Matanović, voditeljica Vijeća. Stručnom skupu su prisustvovale: predstojnica Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi, prof. dr. sc. Blaženka Valentina Mandarić i savjetnica Ureda za vjeronauk Ivanka Petrović.

U prvom djelu skupa predstojnica Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi, prof. dr. sc. Blaženka Valentina Mandarić informirala nas je o novostima. Potaknula nas je na edukaciju koja je sastavni dio cjeloživotnoga učenja. Pozvala nas je na duhovne obnove koje će se održati pred Božić i Uskrs. Ove školske godine održat će se i tri modula kao dio projekta našega fakulteta pod nazivom „Međureligijski dijalog“. Organizirati će se i hodočašće „Stopama hrvatskih svetaca“ nakon Uskrsa, a sve informacije nalazit će se na web-stranici vjeronauk.hr. Na mrežnoj stranici nalazi se i novi broj telefona Ureda za vjeronauk. Državno natjecanje iz vjeronauka održat će se u Pregradi kako bi se proslavilo pedeset godina Vjeronaučne olimpijade. Savjetnica Ureda za vjeronauk, Ivanka Petrović, vodi Superviziju za koju se sve više pokazuje interes kao dio osobnog rada te duhovnog rasta.

U drugom dijelu, prof. mr. sc. Jasna Košćak održala je predavanje uz ppt-prezentaciju na temu „Komparativni pristup biblijskim motivima u interpretaciji književnih djela“. Potaknula nas je na interpretaciju biblijskih tekstova u korelaciji s književnim djelima uz pomoć kojih spoznajemo promjene, skrušeno ih prihvaćamo te pronalazimo smisao u svakodnevnim životnim previranjima.

Vjeroučiteljice mentorice i savjetnice, Mihaela Bubaš i Mišela Klobučar Nosić, održale su predavanje uz ppt-prezentaciju i radionicu na temu „Obilježja otvorene i podržavajuće komunikacije s djecom i mladima“. Potaknule su nas na promišljanje o učenicima kojima bismo htjeli pomoći, ali neznamo kako. Predstavile su nam edukaciju o promicanju mentalnog zdravlja djece. Radionica pod nazivom „U njihovim cipelama“ potaknula nas je na promišljanje kako prepoznati zabrinuto dijete, što izbjegavati i kakvu komunikaciju voditi. Predstavile su nam neka obilježja otvorene i podržavajuće komunikacije koja se temelji na odnosu i povjerenju uz pomoć tri pristupa: pristupi, podrži i potakni kako bi naša komunikacija bila što učinkovitija. Kolegice su održale hvalevrijedno predavanje i radionicu koja će nam koristiti u svakodnevnom radu kako s učenicima tako s kolegama i roditeljima.

Voditeljica vijeća, s. Mara Matanović, informirala nas je o nadolazećim edukacijama koje će se održavati tijekom godine. Stručni skup završio je molitvom.

  Jelena Mihalić, prof. savjetnik


IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.