Clanak

Održano ŽSV Zaprešić – Bistra

U OŠ Bistra (Bistranska 30, Bistranska Poljanica) 23. studenog 2017. godine s početkom u 18:10 sati održan je sastanak županijskog stručnog vijeća vjeroučitelja Zagrebačke županije šireg područja grada Zaprešića. Na početku susreta voditelj stručnog vijeća profesor Josip Kajinić uputio je tople pozdrave svim prisutnima te ih uveo u program rada stručnog skupa. Pozdrave je također prisutnima uputio ravnatelj OŠ Bistra koji je, dotakavši se reforme školstva, istaknuo da je: „ona temeljna reforma na kojoj moramo raditi reforma nas samih jer bez nje nema napretka.“

Susret je započeo molitveno – meditativnim početkom koji je predvodio voditelj stručnog vijeća profesor Josip Kajinić. Uslijedila je prva točka programa – Bl. Miroslav Bulešić - uzor svećenika, koju je izložio Josip Kajinić, vjeroučitelj savjetnik. Kroz prezentaciju se dotaknuo nekih temeljnih činjenica iz života ovog najmlađeg hrvatskog blaženika stavivši naglasak na mučeništvo koje je podnio za vjeru.

Druga točka programa bila je Crkva u Istri u prošlosti i sadašnjosti koju je izložio doc. dr. sc. Ivan Milotića, profesor s Katedre za rimsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U svom izlaganju dotaknuo se 40. obljetnice ujedinjenja Istarske crkve. Bulom „Prioribus saeculi“ ostvaren je višestoljetni san vjernika hrvatskog dijela Istre da napokon budu jedno. Tako ujedinjena Crkva u Istri postaje jedno i s Crkvom u Hrvatskoj. Istakao je važnost opatija koje su bile središte kristijanizacije, veliku ulogu titulara te marijanskih crkava u Istri. Povijest Crkve u Istri od razvijenog srednjeg vijeka uvjetovana je bratovštinama, a predavač je podsjetio da su bratovštine crkvene pravne osobe prvotno namijenjene pobožnosti i dobročinstvu. Svoje predavanje završava dotaknuvši se Crkve u Istri u 20. st., gdje ističe da veliku ulogu u suzbijanju talijanizacije imaju svećenici zvani narodnjaci, čiji je cilj očuvati hrvatski identitet.

Treća, ujedno i posljednja točka programa bila je Suradnja – važan čimbenik u realizaciji vjeronaučne nastave prof. dr. sc. Blaženke s. Valentine Mandarić. Profesorica je obavijestila vjeroučitelje o aktivnostima u mjesecu prosincu. Na temu suradnje nadovezao se preč. mr. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral i povjerenik za vjernike laike Zagrebačke nadbiskupije, istaknuvši važnost suradnje između župnika i vjeroučitelja. Dotakao se problema s kojima se vjeroučitelji suočavaju zbog velike udaljenosti do mjesta rada, rada na više škola što uključuje i veći broj župa. Veliki je prostor ostavio za raspravu koja je otvorila ključna pitanja odnosa vjeronauka i župne kateheze, mogućnosti vjeroučitelja da vode župne kateheze, prednost vjeroučitelja kao katehete koji je upoznat s gradivom školskog vjeronauka te samim time može napraviti jasnu razliku između kateheze i vjeronauka i dr. Rasprava je bila plodonosna te je otvorila mnogobrojna pitanja.

Susret je završio molitvom.

Ruža Ivanko

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Vjeroučitelji u Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije

Od svetkovine Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2016. do svetkovine Krista… VIŠE

Gdje vlada ljubav, tamo prevladava sreća.

Don Bosco

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.