Održano ŽSV Zaprešić – Bistra

OŠ Bistra

 

Županijsko stručno vijeće za vjeroučitelje u osnovnoj školi Zagrebačke županije, šireg područja grada Zaprešića, održano je 3. listopada 2018. godine u OŠ Bistra, u Bistri. Na početku susreta voditelj stručnog vijeća vjeroučitelj savjetnik Josip Kajinić uputio je srdačne pozdrave prisutnima te nas uveo u program rada stručnog skupa. Vjeroučiteljica s. Samuela Lidija Nestić predvodila je molitvu.

U prvom dijelu pod nazivom „Novi oblik stručnog usavršavanja“ prof. dr. sc. Valentina Mandarić upoznala nas je s promjenama u konceptu stručnog usavršavanja. Ove ćemo godine imati sedam edukacija tj. termina, uvijek srijedom. Svaka će od tih edukacija tzv. „blended learning“ biti podijeljena u dva dijela: online učenje i radionice. Online učenje odvijat će se kroz ukupno dva sata, tijekom dva tjedna, što omogućuje svakom vjeroučitelju da edukaciju prilagodi svojim obvezama, vremenu i tempu koji mu/joj odgovara. Tek nakon tog dijela moguće je sudjelovanje u radionicama koje će se održavati u prostorijama Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu. Tema je „Aktualizacija u vjeronaučnom procesu“, a vodit će je šest nastavnika, kroz dva područja: biblijsko i metodičko-didaktičko. Viša savjetnica u AZOO mr. sc. Gordana Barudžija pojasnila nam je zašto se uvodi ovakav oblik učenja, kojim se želi sve vjeroučitelje uključiti u takav suvremeni način edukacije. Važno je imati priliku zajedno pratiti promjene koje se događaju, a kad u drugom dijelu (na radionicama) dođe do susreta s predavačima utjecati i na kvalitetu te dati povratnu informaciju. Dani su naputci i pojašnjenja kako se prijaviti za sudjelovanje i kojim su tempom planirani termini susreta. Detaljnije o ovom načinu edukacije možemo čitati u novom broju časopisa „Lađa“.

  

U drugom dijelu vjeroučiteljica Mihaela Dolinar kroz predavanje "Motivacija vjeroučitelja" nastojala je preispitati motivaciju nas vjeroučitelja prilikom odabira zvanja, odnosno koliko smo svakodnevno motivirani za nastavu, a samim time i koliko je uspješno motiviranje naših vjeroučenika. Različiti su naši motivi koji su nas usmjerili k vjeroučiteljskom zvanju, no nikada ne smijemo zaboraviti kako smo mi svjedoci našeg Učitelja koji je jedini konačna mjera kompetencije i identiteta vjeroučitelja. Naše kompetencije su i profesionalne i duhovno-vjerničke te trajno moramo ulagati u obje. Uz cjeloživotno obrazovanje i razvitak vlastite duhovnosti moći ćemo biti autentični posrednici između učenika i Riječi Božje. Motivacija nas vjeroučitelja svakako ovisi o našim individualnim karakteristikama (kolika je naša ljubav prema djeci, imamo li dovoljno strpljenja), o karakteristikama organizacije posla, eventualnim stresnim situacijama, te svakako o karakteristikama društva čijim smo prosudbama i kritikama svakodnevno izloženi. Motivirajuće će biti primijetimo li želju i napredak naših učenika, zatim imamo li dostupan materijal za što kvalitetniji rad, postižemo li rezultate u svom radu, a svakako i zainteresiranost roditelja pruža dodatnu motivaciju. Kao i društvo, i naši vjeroučenici imaju očekivanja od nas. Osim što moramo imati dovoljno znanja koje ćemo na razumljiv način prenijeti, vjeronaučna nastava nam mora biti pažljivo organizirana uz pripremljen materijal i zadržanu pažnju i motivaciju. Naši učenici očekuju učitelje koji će imati smisla za humor i empatičnost, koji će poticati svakog učenika na otkrivanje vlastitih vještina. Svakako jedna od važnijih uloga nas vjeroučitelja je da smo odgajatelji koji će sudjelovati u oblikovanju pogleda na život te izgrađivati pozitivne karakteristike osobnosti. Podjednako je važan i naš doprinos u razvitku karakternih, moralnih, radnih i društvenih vrijednosti. Uronjeni u Riječ Božju, produbljujući vlastitu duhovnost i razvijajući svoja znanja bit ćemo sve bliži našem konačnom cilju, a "konačni cilj kateheze jest uvesti čovjeka ne samo u dodir nego u zajedništvo i bliskost s Isusom Kristom"(Ivan Pavao II., CT 5)

Susret je završio molitvom koju je predvodio naš trajni đakon vjeroučitelj Ilija Nikolić.

 

 

    

IZDVAJAMO

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Pobijeđen je samo onaj, koji klone duhom.

Franjo Saleški

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.