Clanak

Pepelnica

Čistom srijedom ili Pepelnicom vjernici započinju korizmeni hod. Ime „korizma“ u sebi čuva simboliku broja četrdeset, kojeg često susrećemo u Bibliji. U liturgiji se ovo vrijeme naziva jakim vremenom, a prethodi proslavi kršćanskoga blagdana Uskrsa. U kršćanskoj tradiciji pripremu za slavlje Uskrsa, ali i drugih velikih blagdana, pratili su molitva, post i pokora.

Crkva u korizmi poziva vjernike na intenzivnije druženje s Božjom riječju, koja čovjeka usmjerava prema Bogu i vraća ga njemu samome. U susretu s Božjom riječju čovjek si uvijek iznova postavlja temeljna pitanja: tko sam, zašto sam ovdje na Zemlji i kamo, u konačnici, idem? Iako korizmeni hod započinje gestom pepeljenja, ipak u središtu nije posipanje pepelom. Pepeo na čelu simbolizira i podsjeća na čovjekovu krhkost, slabost, kratkotrajnost, prolaznost i grješnost, pa ipak smisao korizme nije u podsjećanju čovjeka da je prah i pepeo. Značenje korizme otkrivaju riječi koje svećenik izgovara dok vjernike posipa pepelom: „Obratite se i vjerujete evanđelju!“. Te riječi otkrivaju smisao i upućuju na to da sve ne završava u pepelu. U spomenutom su citatu dva pojma – svojevrsni ključ za kršćansko razumijevanje korizme: evanđelje i obraćenje. Vjeruje li čovjek evanđelju i obrati li se, uzdići će se nad prahom i pepelom te će otkriti novost darovanog života u vječnosti koju je Krist svojim uskrsnućem osigurao čovjeku.

Pepeo kojim će danas vjernici posuti glavu ili znamenovati čelo poziv je na obraćenje i življenje evanđeoskih vrjednota u vlastitome životu. Obraćenje uvijek poziva na kajanje i potrebu pročišćavanja vlastitih misli i srca ogledajući se u svjetlu Božje riječi. Budući da čovjek lako pada u zamke ovozemaljske stvarnosti, koja prizemljuje i zasjenjuje pogled na ono što je duhovno, Crkva u korizmi poziva vjernike na slušanje Božje riječi, na post i molitvu; na obraćenje srca i uma kako bi dostojno slavili blagdan Kristova uskrsnuća. Vjernik u korizmi dublje uranja u vazmeno otajstvo i tako u svom srcu hrani duboku nadu koja oslobađa od svakoga straha, pa i straha od vlastite smrti. Iako je ljudski život obilježen pepelom, kršćanin zna i vjeruje da njegov život ne završava u beznadnom grobu jer Krist je jednom zauvijek odvalio grobni kamen i svima osigurao vječni život.

Korizma poziva na razmišljanje, šutnju, molitvu, odricanje i činjenje dobrih djela, osobito onima u potrebi. Smisao je odricanja (pa i materijalnih dobara) u tome da se ne zatvaramo u sebe i ne usmjeravamo na ispunjavanje vlastitih želja, nego da otvorimo srce za druge.

IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.