Pepelnica

Za ovaj blagdan u našemu narodu češće susrećemo naziv Čista srijeda nego Pepelnica. Naziv Čista srijeda povezan je s običajem da se uoči početka korizme temeljit5o opere posuđe kako bi započeo četrdesetodnevni post. U odnosu na pranje posuđa i post puno se toga promijenilo. Ali i onda, kao i danas, čistoća se povezivala i s ljudskim srcem.

U središtu su liturgije Čiste srijede obraćenje, promjena i čišćenje vlastitoga srca. Pepeljenje je popraćeno riječima: „Obratite se i vjerujte evanđelju!“ Riječ je o obraćenju ljudskoga srca. Srce je središte ljudskoga bića – iz njega proizlaze misli i sve druge aktivnosti. U pismima čitamo da je čistima srcem obećano da će Boga gledati licem u lice i da će mu biti slični, a čovjekova sličnost s Bogom potvrđuje se upravo po tome kakvo mu je srce: kameno ili srce od mesa – dobro srce. Srce je središte svega ljudskog djelovanja, i dobroga i lošega. Zato Isus upozorava: „Iz srca naviru sve opake misli.“ (Mt 15,19) A još prije rekao je prorok Jeremija: „Podmuklije je od svega srce. Jedva popravljivo, tko da ga pronikne?“ (Jer 17,9) Kada se nekoga smatra opakim, kaže se da je podmukao, što znači da njegove riječi, misli i nakane nisu čiste i nisu dobre; one su prljave.

Prvoga dana korizme vjernici započinju četrdesetodnevni korizmeni god pripremanja, popravljanja i čišćenja srca od svih zlih i podmuklih misli i djela. Korizma je uvijek u znaku odricanja od zlih navika i odluka za činjenje dobrih djela. Odluke koje se donose u korizmi najčešće su povezane s odricanjem od jela, pića ili nekih drugih loših navika koje nisu poželjne (kao što je pušenje, nerazborito trošenje i neodgovorno korištenje slobodnoga vremena). Svaka vježba usmjerena na dobro duhovni je korektiv. No uvijek postoji opasnost da da se u odricanjima ostane samo na manifestaciji, a da se zaobiđe srce i vlastita nutrina. U Starome zavjetu nalazimo odgovor na pitanje kakva je pokora Bogu mila i čovjeku duhovno korisna. Takva je pokora povezana s čišćenjem srca, o kojoj Bog govori: „Poškropit ću vas vodom čistom da se očistite. Očistit ću vas od svih vaših nečistoća i od svih kumira vaših. Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću u vas! Izvadit ću iz tijela vašega srce kameno i dat ću vam srce od mesa.“ (Ez 36,26)

Što znači imati srce od mesa? To prije svega znači biti čovjek, osjetljiv na potrebe, patnje i nevolje bližnjih; ne zatvoriti srce i oči za drugoga. To je bit svakoga odricanja i pokore. U protivnome, naše će čišćenje biti samo izvanjsko, a Isus takvo čišćenje ocjenjuje licemjernim: „Čistite čašu i zdjelu izvana, a iznutra ste puni grabeži i pohlepe. (…) Farizeju slijepi. Očisti najprije nutrinu čaše da joj i vanjština bude čista.“ (Mt 23,25-26)

(Blaženka s. Valentina Mandarić, Misli i odgoju i dobroti. Odgojni smjerokazi, Školska knjiga, 2020., str. 192.-193.)

IZDVAJAMO

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Sveta obitelj u OŠ Marija Bistrica

Isus i Marija u „vitraju“ Učenici 4. razreda OŠ Marija Bistrica radili su likovnu… VIŠE

Gdje vlada ljubav, tamo prevladava sreća.

Don Bosco

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.