Pobjednici Državnog natjecanja iz vjeronauka

OSIJEK (TU) – FOTOGALERIJA – 

Ekipa Gimnazije Velika Gorica iz Velike Gorice te ekipa OŠ “Mato Lovrak” iz Nove Gradiške pobjednici su Državnog natjecanja iz vjeronauka koje se pod nazivom „Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu“ održalo od 3. do 5. travnja u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Nakon posljednjeg dijela natjecanja pod nazivom „Milijunak“ u kojemu je sudjelovalo pet najbolje plasiranih ekipa osnovnih i srednjih škola, a koje je zadnjega dana natjecanja, 5. travnja održano u Vikarijatu Osijek uslijedilo je svečano proglašenje pobjednika.

Svečanost su moderirali Sanja Kopunović Legetin i Dalibor Velički, a program je obogatio Mlađi komorni sastav Glazbene škole „Franjo Kuhač” iz Osijeka pod vodstvom Marinka Ergotića, sa skladbama “Playful Rondo” i “Jazz Pizzicato”. Izvedena je potom hrvatska domoljubna pjesma “Tvoja zemlja” koju je, uz glasovirsku pratnju prof. Ivančice Hinek, otpjevao Marin Bulić iz OŠ “Višnjevac”.


U svečani trenutak proglašenja pobjednika i podijele nagrada uveo je predstavnik Glas Koncila Vojmil Žic. „Ponosan sam i radostan kad vidim do čega je dogurala nekadašnja ‘Makova olimpijada’ koja je nastala kao zabavna igra koju je u prošlom tisućljeću vodio svećenik Luka Depolo. Od 2000. godine ona je prerasla u natjecanje za škole – potpuno drugačije natjecanje od onoga iz svih ostali predmeta. U duhu te različitosti pripremio sam nagrade i za 17. i 18. mjesto”, rekao je predstavnik Žic.

Uslijedilo je čestitanje i dodjela nagrada ekipama od 18. do prvoga mjesta. Nagradu za 3. mjesto uručio je osnovnoškolcima OŠ “Tučepi” iz Tučepa i srednjoškolcima XV. gimnazije iz Zagreba V. Žic. Drugo mjesto osvojila je OŠ „Tin Ujević” iz Krivodola i SŠ “Ivan Meštrović” iz Drniša. Nagradu im je uručio tajnik Državnog povjerenstva Tomislav Tomasić. Pobjedničku srednjoškolsku ekipu Gimnazije Velika Gorica činili su: Ana Marija Bradić, Paul Sremić, Lucija Medarić i Marija Medarić te mentorica Nataša Čurić, a osnovnoškolsku pobjedničku ekipu OŠ “Mato Lovrak” iz Nove Gradiške: Edi Conjar, Domagoj Ivanišević, Mihael Božić i Nastja Lovrić te mentorica Adrijana Petrović. Nagradu im je uručio nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki Đuro Hranić. 

Uime Nacionalnog katehetskog ureda priznanja Glasa Koncila i Malog Koncila upućena organizatorima uručio je predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK, prof. dr. Ivica Pažin. Priznanje je primio nadbiskup Hranić, a za organizacijske zasluge on je zahvalio djelatnicama Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije: predstojnici dr. Teuti Rezo, koordinatorici za školski vjeronauk Izidori Popović te administratorici tajništva Katici Filipović. Posebno je istaknuo i zahvalio Ankici Mlinarić, višoj savjetnici za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje Podružnica Osijek te Dariju Kusturi, vjeroučitelju Đakovačko-osječke nadbiskupije i članu Državnog povjerenstva za provedbu natjecanja iz vjeronauka.

Dr. Pažin priznanje je uručio i školi domaćinu – OŠ “Vladimir Becić” iz Osijeka, Agenciji za odgoj i obrazovanje te Nacionalnom katehetskom uredu HBK-a. Istaknuto je da su sve nagrade izradili učenici srednje strukovne škole “Antun Horvat” iz Đakova. Ujedno je svim mentorima i članovima Državnog povjerenstava uručeno i Misno vino kao poklon iz Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Završnu pjesmu “Reci DA” izveo je Zbor OŠ “Višnjevac” uz solisticu na violini Tirsu Habuda, dok je znakovni jezik tumačila Ena Betešić. Izvedbu su pripremile vjeroučiteljica Vesna Klir i učiteljica glazbene kulture Alma Mance.

Naposljetku svečanosti zatvaranja nadbiskup Hranić uputio je zahvale svim sudionicima Državnog natjecanja iz vjeronauka te rekao: „Nama je bilo lijepo s vama. Ako nešto nije bilo u redu molimo vas da nam oprostite, a ono što je bilo dobro ponesite iz Slavonije svojim kućama. Želim da i dalje rastete u suobličavanju Isusu Kristu poput naših hrvatskih svetaca i blaženika. Dao Bog da za sto, dvjesto godina netko od ovih mladih koji su sudjelovali u natjecanju postane blaženik i svetac. Mi smo, doista, kao kršćani po sakramentu krsta, euharistije i potvrde pozvani na svetost”, istaknuo je te rekao: „Spomenuta je posebnost ovoga natjecanja. Evo i mi smo zadržali posebnost da prve tri pobjedničke ekipe iz osnovne i srednje škole idu na nagradno putovanje. Ove godine to će biti hodočašće u Rim. Zahvala ide i Nacionalnom katehetskom uredu koji je to hodočašće ishodio pri HBK-a. Neka vas na svakom vašem koraku prati iskustvo Božje ljubavi.”

Na Državnom natjecanju iz vjeronauka za osnovne i srednje škole sudjelovalo je oko 200 vjeroučenika s njihovim mentorima. Iz Zagrebačke metropolije sudjelovalo je 12 škola, iz Splitsko-makarske metropolije 11 škola, iz Zadarske nadbiskupije 2 škole, iz Riječke metropolije 7 škola, a iz Đakovačko-osječke metropolije 7 škola. – FOTOGALERIJA – Marko Grgić

IZVOR: http://djos.hr/pobjednici-drzavnog-natjecanja-iz-vjeronauka/

IZDVAJAMO

Oskari znanja državnim prvacima

Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskom zajednicom… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Otkako ne tražim više samu sebe, živim najsretnijim životom koji se može zamisliti.

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.