Clanak

Prevoditi iz teksta u život

Stručni skup za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola

  

Tijekom školske godine 2018./2019. Ured Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizira edukaciju za vjeroučiteljice i vjeroučitelje koji rade u osnovnim i srednjim škola pod nazivom Aktualizacija u vjeronaučnom procesu na način da se dio stručnoga usavršavanja odvija kroz fizički susret, a dio kroz online učenje. Treći po redu fizički susret održan je 16. siječnja 2019. u prostorijama Ureda za vjeronauk s početkom u 16 sati, a sudjelovali su vjeroučitelji koji su prethodno odradili online edukaciju na platformi Loomen.

Sudionicima je dobrodošlicu zaželjela prof. dr. sc. Valentina Mandarić, koja je i predstavila predavače i sam tip učenja. U ime organizatora je mr. sc. Gordana Barudžija, viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje, istaknula hrabrost svih institucija u prepoznavanju i prihvaćanju stručnog usavršavanja koje je velik projekt i novost u permanentnom učenju prosvjetnih djelatnika. To su potvrdili i predavači, koji su osmišljavali i online dio edukacije te koji su pripremali zadatke i materijale za vjeroučitelje.

Prisutni predavači iščitali su odgovore i rješenja koja su sudionici stručnog skupa dali u svojim online zadatcima te su prema tome pripremili i svoja izlaganja, s osobitim naglaskom na pitanjima koja su se u zadatcima pokazala manje jasnima. Doc. dr. sc. Taras Barščevski je tako govorio o velikim biblijskim likovima koji su se obrađivali (Abraham, Mojsije, Petar i Pavao) te odnos koji vjeroučitelj mora prema njima zauzeti da bi mogao taj lik aktualizirati u današnje vrijeme i približiti učeničkom iskustvu. Zanimljivo je tako naglasio da je zadatak vjeroučitelja zapravo „prevoditi iz teksta u život“. Na tom se tragu zadržao i dr. sc. Anđelo Maly u svojem izlaganju, naglasivši važnost da se s biblijskim likovima nađe određena bliskost kako bi se razumjela i njihova poruka, dok je drugi dio predavačkog bloka prepušten didaktičarima, doc. dr. sc. Denisu Bariću i prof. dr. sc. Ružici Razum. U tom je bloku istaknuto načelo postupnosti s likovima koji se ponavljaju u različitim godištima te o razumijevanju suodnosa sadržaja i metode, što se ostvaruje kroz egzegetsku analizu biblijskog teksta, hermeneutičku analizu i kroz izbor prikladne metode da bi se tekst aktualizirao.

Vjeroučitelji su u posljednjem dijelu susreta i sami imali priliku reći svoja mišljenja i ideje vezane uz ovakav tip stručnog usavršavanja, a koje su se odnosile i na konkretnu izmjenu materijala koje vjeroučitelji sami izrađuju pomoću digitalnih alata.

 

 

 

IZDVAJAMO

Oskari znanja državnim prvacima

Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskom zajednicom… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Mržnja izaziva svađu, a ljubav pokriva sve pogreške.

Mudre izreke 10,12

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.