Pun pogodak

Riznica zagrebačke katedrale – terenska nastava


Organizirajući terensku nastavu za osmaše bila sam iznenađena izjavom roditelja jednog učenika (vjerujem da nije jedini) kako uopće nije znao da postoji takvo nešto kao „Riznica zagrebačke katedrale“. U mnoštvu terenskih nastava jedna ovakva je PUN POGODAK kako bi učenici upoznali naše crkveno bogatstvo u neposrednoj životnoj stvarnosti.

Tog prohladnog prijepodneva, 17. studenog 2017. učenike osmih razreda OŠ Frana Galovića u pratnji vjeroučiteljice i razrednika je pred zagrebačkom katedralom dočekala s. Lina, kustosica riznice, živa enciklopedija i, kako je još zovu, „dobri duh katedrale“. Ona nas je provela kroz katedralu, u kojoj smo se zaustavili pokraj svakog oltara te čuli mnoštvo informacija. Detaljno nam je ispričala sve o grobu bl. Alojzija Stepinca te smo ostali u molitvi kod groba.

Nakon molitve uslijedio je onaj pomalo tajanstveni dio: „riznica“ koja skriva i čuva stoljetne tajne zagrebačke prvostolnice i njezinih biskupa i nadbiskupa. Uzbuđenje je raslo dok smo se penjali uskim zavojitim stepenicama. Nakon otvaranja sigurnosnih vrata pred nama su se pokazali bogato ukrašeni drveni ormari puni „svetih predmeta“, a svaki od njih priča svoju priču: na ulazu plašt kralja Ladislava, zatim najstarija banska zastava, biskupski štapovi, misnice i liturgijski predmeti, relikvije sv. Leopolda i bl. Alojzija Stepinca. Mumificirano betlehemsko dijete privuklo je ipak najviše pažnje i ostavilo najdublji dojam.

Vraćajući se kući bili smo ponosni što smo imali priliku vidjeti naše crkveno bogatstvo. I tako zavirivši u riznicu zagrebačke katedrale i sami smo postali riznica ljepote i spoznanja o bogatstvu Crkve u Hrvata.

  

Janja Škraba-Stanešić, vjeroučiteljica


IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Vjeroučitelji u Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije

Od svetkovine Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2016. do svetkovine Krista… VIŠE

Skupa je mudrost koja se plaća iskustvom.

Roger Ascham

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.