Pun pogodak

Riznica zagrebačke katedrale – terenska nastava


Organizirajući terensku nastavu za osmaše bila sam iznenađena izjavom roditelja jednog učenika (vjerujem da nije jedini) kako uopće nije znao da postoji takvo nešto kao „Riznica zagrebačke katedrale“. U mnoštvu terenskih nastava jedna ovakva je PUN POGODAK kako bi učenici upoznali naše crkveno bogatstvo u neposrednoj životnoj stvarnosti.

Tog prohladnog prijepodneva, 17. studenog 2017. učenike osmih razreda OŠ Frana Galovića u pratnji vjeroučiteljice i razrednika je pred zagrebačkom katedralom dočekala s. Lina, kustosica riznice, živa enciklopedija i, kako je još zovu, „dobri duh katedrale“. Ona nas je provela kroz katedralu, u kojoj smo se zaustavili pokraj svakog oltara te čuli mnoštvo informacija. Detaljno nam je ispričala sve o grobu bl. Alojzija Stepinca te smo ostali u molitvi kod groba.

Nakon molitve uslijedio je onaj pomalo tajanstveni dio: „riznica“ koja skriva i čuva stoljetne tajne zagrebačke prvostolnice i njezinih biskupa i nadbiskupa. Uzbuđenje je raslo dok smo se penjali uskim zavojitim stepenicama. Nakon otvaranja sigurnosnih vrata pred nama su se pokazali bogato ukrašeni drveni ormari puni „svetih predmeta“, a svaki od njih priča svoju priču: na ulazu plašt kralja Ladislava, zatim najstarija banska zastava, biskupski štapovi, misnice i liturgijski predmeti, relikvije sv. Leopolda i bl. Alojzija Stepinca. Mumificirano betlehemsko dijete privuklo je ipak najviše pažnje i ostavilo najdublji dojam.

Vraćajući se kući bili smo ponosni što smo imali priliku vidjeti naše crkveno bogatstvo. I tako zavirivši u riznicu zagrebačke katedrale i sami smo postali riznica ljepote i spoznanja o bogatstvu Crkve u Hrvata.

  

Janja Škraba-Stanešić, vjeroučiteljica


IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Vjeroučitelji u Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije

Od svetkovine Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2016. do svetkovine Krista… VIŠE

Ne koristi krivo stečeno blago, dok pravednost izbavlja od smrti. 

Mudre izreke 10,… Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.