S Kardinalom u Isusovoj domovini

Predstavljena monografija o hodočašću prosvjetnih djelatnika u Svetu Zemlju

 

  

„S Kardinalom u Isusovoj domovini“ naslov je monografije objavljene povodom hodočašća prosvjetnih djelatnika Zagrebačke nadbiskupije u Svetu Zemlju 2016. godine, koje je u Svetoj godini Božjeg milosrđa predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a taj vrijedni hodočasnički spomenar na tragove Kristova života, smrti i uskrsnuća predstavljen je u utorak 12. lipnja u dominikanskom samostanu u Kontakovoj u Zagrebu.

Hodočašće je uspješno organizirano 2016. od 7. do 14. siječnja u suradnji Agencije Ati iz Pule i Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi. Tom prigodom hodočastili su prosvjetni djelatnici Zagrebačke nadbiskupije - nastavnici, vjeroučitelji, ravnatelji škola, profesori, svećenici i redovnice. Bila je to svojevrsna «trajna formacija» u Isusovoj školi, u kojoj su hodočasnici bili učenici te se osjećali kao članovi zajednice vjernika koji slušaju Božju riječ, obilaze značajna mjesta iz Isusova života, slave euharistiju, mole, pjevaju i međusobno se druže. Kako je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo u jednom od brojnih obraćanja u Svetoj Zemlji: «na hodočašće smo krenuli kao skupina pojedinaca, a s hodočašća se vratili kao jedna vjernička obitelj».

 

Upravo je ta čvrsta povezanost hodočasnika bila u pozadini novog susreta, na koji se okupilo više od pedeset hodočasnika, koji su se odazvali na poziv Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije i predstojnice prof. dr. sc. Blaženke Valentine Mandarić. Na početku susreta «hodočasnicima» se obratio sudionik hodočašća prof. dr. sc. Slavko Slišković OP, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, pozdravivši kardinala Bozanića i sve nazočne, istaknuvši radost što je upravo izabran dominikanski samostan kao mjesto sjećanja i novog susretanja. Zatim je predstojnica Ureda za vjeronauk u školi, s. Valentina Mandarić, kroz prezentaciju, popraćenu dojmljivim fotografijama, tekstom i zvukom, koje je zabilježio mons. Nedjeljko Pintarić, ponovno aktualizirala najvažnije postaje zajedničkog hoda Isusovim tragovima. Sudionici su s iznenađenjem, sjetom i osmjehom popratili prigodnu prezentaciju.

Monografiju «S Kardinalom u Isusovoj domovini», koju su priredili mons. Nedjeljko Pintarić i prof. dr. sc. Blaženka Valentina Mandarić, a uvodnu riječ napisao kardinal Bozanić, ukratko je predstavio mons. Pintarić, prikazavši strukturalni i sadržajni ustroj knjige. Knjiga ima 128 stranica i mnoštvo fotografija u boji koje bilježe program hodočašća, kako ga je vodio prof. dr. Božo Lujić OFM. Monografija donosi i tekst križnoga puta koji su hodočasnici sami napisali i onda na molili na „Via dolorosa“. Tijekom hodočašća kardinal Bozanić je svaki dan u koncelebraciji s nazočnim svećenicima hodočasnicima u različitim bazilikama i crkvama predvodio euharistijska slavlja te je održao i prigodne homilije koje su većim dijelom integrirane u sadržaj monografije. Zanimljivost monografije čine i tekstualni prilozi samih hodočasnika koji su opisali vlastite dojmove tijekom hodočašća i popratili ih prigodnom fotografijom.

Predstavljanje monografije „S Kardinalom u Isusovoj domovini“ događa se osamdesetak godina nakon što je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac predvodio Hrvatsko nacionalno hodočašće u Svetu Zemlju od 9. srpnja do 4. kolovoza 1937. godine, kada je nadbiskup Stepinac u Jeruzalemu posvetio oltar bl. Nikole Tavelića, podsjetio je mons. Pintarić, istaknuvši da je 1938. godine objavljena vrlo skladna i uređena knjiga „Hrvati u Svetoj Zemlji“ dr. Josipa Rožmana i dr. Đure Kuntarića, u kojoj su opisane mnoge pojedinosti s tog velikog hodočašća u Svetoj Zemlji. Navevši da se s tom novom monografijom nastavlja niz vrijednih dokumentiranih trenutaka hodočašća hrvatskih hodočasnika u Svetu Zemlju, započetih s objavljivanjem prigodnih publikacija u prošlom XX. stoljeću, mons. Pintarić je istaknuo da je svaka od objavljenih monografija drugačija, premda s istim ciljem da se ljepota doživljaja i osjećaja ne zaboravi te da je tiskano izdanje trajno, bez obzira što nove fotografske tehnologije omogućuju nastajanje velikog broja fotografija, koje se često zagube u mnoštvu snimljenih i nearhiviranih fotografija.

Mons. Pintarić je nadalje podsjetio na riječi kardinala Bozanića, izrečene uz oltar sv. Nikole Tavelića u kapeli Apostolske nuncijature u Jeruzalemu, na kojem je napisano: „Bl. Nikola Taveliću, moli za hrvatski narod“: „Za tu smo hrvatsku prisutnost, koja se na tom važnom mjestu osjeća i stalni je govor o hrvatskoj prisutnosti, trajno zahvalni bl. Alojziju Stepincu koji je to pokrenuo neposredno prije Drugoga svjetskoga rata“, zaključivši da su trenuci hodočašća povezani s bl. Stepincem imali posebnu snagu i osjećaje.

  

Na kraju službenog dijela ovog jedinstvenog susreta, predstojnica Ureda za vjeronauk u školi s. Valentina Mandarić uručila je kardinalu Josipu Bozaniću prigodni album s fotografijama s hodočašća. Kardinal Josip Bozanić se na kraju još jednom zahvalio organizatorima hodočašća, voditelju prof. dr. sc. Boži Lujiću, priređivačima monografije mons. Nedjeljku Pintariću i s. Valentini Mandarić te domaćini večerašnjeg susreta prof. dr. sc. Slavku Sliškoviću. Neformalni dio susreta nastavljen je u samostanskoj blagovaonici na zajedničkoj večere. Bila je to lijepa prigoda za razgovor, prisjećanje, šalu, pjesmu i prijedloge za neka nova hodočasnička susretanja.

 

IZDVAJAMO

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

S velikim problemima trebali bismo se baviti, dok su još sasvim mali.

Jadwiga… Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.