Stručni skup za voditelje ŽSV-a

 

U prostorijama Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu 3. srpnja je održan stručni skup za voditelje županijskih stručnih vijeća Zagrebačke nadbiskupije, Varaždinske, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije. Tema ove jednodnevne edukacije koju je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Uredom Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi bila je Motiviranost za djelovanje na ostvarenju zajedničkih ciljeva.

Nazočne voditelje županijskih stručnih vijeća na početku su pozdravile ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije Ljuba Duvnjak, prof., i predstojnica Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije prof. dr. sc. Valentina Mandarić uz koju su stručni skup podržale i zamjenica predstojnice i savjetnica Ivanka Petrović, univ. spec. act. soc., te predstojnica Katehetskog ureda Sisačke biskupije s. Smilja Čirko. Cilj stručnoga skupa je bio da voditelji županijskih stručnih vijeća na temelju odabranih biblijskih tekstova artikuliraju vlastite stavove, osvijeste svoje jake strane i propitaju odnos vlastite unutrašnje i vanjske motivacije za vođenje županijskoga stručnog vijeća, kao i za vjeroučiteljski poziv.

Predavačice i voditeljice pedagoških radionica prof. dr. sc. Zrinka Jelaska i dr. sc. Nada Babić su nizom aktivnosti vodile sudionice i sudionike prema ostvarivanju zadanoga cilja. Vjeroučitelji su na skup donijeli snimku vlastitoga čitanja biblijskoga teksta Iv 11,38-44 te su uz pomoć voditeljica analizirali vlastito čitanje naglas s obzirom da je ono  složena je jezična djelatnost. Osvijestili su obilježja čitanja na glas i čitanja u sebi te važnost pripreme za čitanje na glas i pripreme za slušanje čitanja na glas. Kroz scenski prikaz su se uživjeli u pojedine likove te kroz vlastiti doživljaj pokazali različite slojeve teksta koji su otkriveni. Analogno tome da se istome tekstu kroz različite pristupe u prikazivanju daju ili naglašavaju različita značenja, pokazano je da se različita značenja tekstu daju i različitim prijevodima biblijskoga teksta. Na temelju drugog odabranog teksta Mk 5,21-43 sudionici su raspravljali o pojedinim značenjima teksta te je skrenuta pozornost na važnost poznavanja različitih prijevoda Biblije, a prof. Jelaska je za potrebe skupa donijela pred sudionike desetak različitih prijevoda na hrvatski jezik. U ugodnom suradničkom ozračju stručni skup je nakon šest sati intenzivnoga rada završio iznošenjem dojmova i posjetom zvjezdarnici Nadbiskupske klasične gimnazije, a svi su sudionici ponijeli sa sobom časopis učenika i profesora Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu Ostvarenja, kao i list Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu Glas sa Šalate.

U ime Agencije za odgoj i obrazovanje stručni skup su pripremili i vodili viši savjetnici Dalibor Adžić, prof., i mr. sc. Gordana Barudžija.

IZDVAJAMO

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Vrijeme postaje dragocjeno tek kad ga darujemo drugome.

Hans Engel

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.