Clanak

Sveti Franjo i Brat Sunce

DV Brat Sunce, Zagreb

U DV Brat Sunce  u Zagrebu djeca su se nizom odgojno-obrazovnih aktivnosti pripremala za svetkovinu svetog Franje Asiškog i proslavu Dana dječjeg vrtića. Inspiracija za aktivnosti  bio nam je sv. Franjo i njegova Pjesma bratu Suncu po kojoj je nazvan naš dječji vrtić.

U prirodi je sv. Franjo osluškivao, osjećao i gledao Božje tragove koji su u njemu budili ljubav i (za)hvalu prema Stvoritelju. Spjevao je pjesmu cijelom stvorenom svijetu. Sva stvorenja  nazvao je braćom i sestrama tako je i Suncu spjevao  hvalospjev:

„Hvaljen budi, Gospodine moj, sa svim stvorenjima svojim,

napose s bratom, gospodinom Suncem:

od njega nam dolazi dan i svojim nas zrakama grije.

Ono je lijepo i sjajne je svjetlosti puno, slika je, Svevišnji, tvoga božanskoga sjaja.“

Na temu Sv. Franjo i brat Sunce djeci smo ponudili književno-umjetničke sadržaje (razne slikovnice, dječju Bibliju), videoprikaze, memory kartice – Franjini prijatelji, slagaricu Stvoreni svijet, zemljopisni globus, štapnu lutku sv. Franjo… Tim poticajima i sredstvima  istraživali smo i proučavali značenje Sunca za sve stvoreno na planetu Zemlja. Zajednički smo izradili i mozaik „Brat Sunce“ od kolaž-papira za dekoraciju panoa.

Navedenim aktivnostima cilj nam je bio probuditi u djeci radost, divljenje, brigu za čuvanje prirode, te znatiželju za promatranjem i otkrivanjem ljepote svijeta od Boga stvorenoga.

U utorak, 5. listopada, u župnoj crkvi sv. Kvirina, uz prisutnost roditelja imali smo euharistijsko slavlje koje je predvodio župnik vlč. Vladimir Kerečeni te kratki prigodni program koji su djeca izvela. Svetom misom zahvalili smo Bogu na daru života i svemu od Njega  stvorenomu  te molili Božji blagoslov za tekuću pedagošku godinu.

Za kraj je slijedio prigodni glazbeno-scenski program koji su djeca s radošću prezentirala. Tako smo vesela srca, uz Božju pomoć i zagovor svetoga Franje započeli   odgojno-obrazovni rad u našoj predškolskoj ustanovi –  DV Brat Sunce.

 

odgojiteljica s. Ružica Nimac

 

 

IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Sreće se doista možemo odreći, ali nade ne.

Theodor Storm

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.