Clanak

Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Od ove će se godine četvrte nedjelje u mjesecu srpnju, oko blagdana svetih Joakima i Ane, Isusovih djeda i bake, slaviti Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Papa Franjo je ustanovio ovaj dan kako bi nas sve potaknuo na promišljanje o bogatstvu koje primamo u susretima sa starijim osobama, a napose u svakodnevnom življenju s našim bakama i djedovima. Papa nas podsjeća da je starost dar i da su bake i djedovi oni koji vođeni Duhom Svetim prenose mladima iskustvo života i vjere.

Uslijed pandemije virusa Covid-19 susreti s bakama i djedovima često nisu bili mogući uživo, no upravo je ta situacija iznjedrila svijest među mlađima o važnosti svega što nam starije osobe mogu dati u svakidašnjem životu, ali i kao naslijeđe za buduće generacije. Projekti koje neki od nas vjeroučitelja i učitelja provodimo s učenicima („Putevima baka i djedova“, „Molitve naših baka i djedova“, “Božićne tradicijske popjevke i običaji“, „Širimo Uskrsnu radost“ i sl.) samo su mali dio nastojanja da u međusobnim susretima uživo ili putem društvenih mreža sačuvamo bogatstvo života vjere naših baka i djedova i, što je još važnije, da na njihovom primjeru i vođeni njihovom ljubavlju mladi naraštaji nastave istim putem.

Važno je da se bake i djedovi susreću s unucima i da se unuci susreću s djedovima i bakama, stoga neka nam ovaj dan bude podsjetnik i poziv na svakodnevno uživanje u svemu što nam naši bake i djedovi, i svi naši stariji sumještani velikodušno darivaju.

 

Marica Celjak

IZDVAJAMO

Sretan Uskrs

»Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime… VIŠE

Kristova pobjeda svijeta – ohrabrenje i nama danas

S početkom novepedagoške i školske godine u ovim izvanrednim okolnostima, suočavajući… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Uvijek ćeš se radovati navečer ako korisno iskoristiš dan. 

Toma Kempenac

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.