Uloga jezika i komunikacije u prenošenju vjeronaučnih sadržaja

Stručni skup za vjeroučitelje

 

 

U organizaciji Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi i Agencije za odgoj i obrazovanje treći i posljednji ovogodišnji stručni skup za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola Zagrebačke nadbiskupije, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije s temom Uloga jezika i komunikacije u prenošenju vjeronaučnih sadržaja održan je u prostorijama Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu 24. veljače 2018. s početkom u 9 sati. Stručnom skupu nazočilo je oko 130 vjeroučitelja.

 

U ime Ureda za vjeronauk okupljene vjeroučitelje pozdravila je Ivanka Petrović, savjetnica, koja je predvodila i uvodnu molitvu. U ime Agencije za odgoj i obrazovanje okupljene je pozdravila i najavila stručni skup mr. sc. Gordana Barudžija, viša savjetnica. Poželjela je dobrodošlicu i prvoj predavačici prof. dr. sc. Zrinki Jelaska s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Profesorica je s vjeroučiteljima radila na osvješćivanju jezika i značenja riječi koje nosi, osobito kad je riječ o sinonimima i bliskoznačnicama. Kroz dva interaktivna i zanimljiva predavanja (Jezik i poučavanje – važnost i izazovi te Teškoće u razumijevanju vjeronaučnih sadržaja – primjer biblijskoga teksta) bilo je zanimljivih aktivnosti poput pjevanja i rada na biblijskim tekstovima, a vjeroučitelji su kao izvorni govornici hrvatskoga jezika osvješćivali slojeve značenja svima nam poznatih riječi. Važnost je takvih radionica upravo u naravi predmeta Vjeronauk – jer je oruđe rada vjeroučitelja upravo riječ kojom prenose sadržaje i istine vjere. Važnost upoznavanja riječi profesroica je pokazala na konkretnim primjerima koji se rabe u prijevodima Biblije, a koji također utječu i na shvaćanje poruke teksta. Naime, riječi su nosioci arhetipskoga značenja (prvotno značenje) koje izvorni govornik vezuje uz određeni pojam, a koji pojačava dojam samog izričaja kad se rabi u određenom kontekstu. Taj su primjer vjeroučitelji proučili na biblijskome tekstu Petrovog zatajenja Isusa kroz primjer promjene sinonima voljeti i ljubiti.

 

Prof. dr. sc. Ivan Šarčević s Franjevačke teologije u Sarajevu također je održao dva predavanja (pod naslovom Težak je to govor. O govoru kršćanskog poučavanja i Oslikavanje/otjelovljivanje riječi i Riječi. Umjetničko i religiozno u susretu). Budući da vjeroučiteljski rad podrazumijeva dimenziju govorenja i slušanja, profesor je problematizirao upravo ta dva vida današnjice. Naime, čovjek danas (a to osobito vrijedi za nove generacije ) imaju problem slušanja, za što također ljude treba odgajati. U tom smislu vjeroučitelj sam živi od Riječi (nadahnjuje se na Božjoj Riječi), ali i riječi (koja mu je sredstvo profesionalnoga rada). Osobito priče, simboli i metafore način su prenošenja Božje riječi koja se na taj način vizualizira i čini bližom za slušatelja. Naravno, biblijski slikovit govor uvijek valja kontekstualizirati u vrijeme i prostor, a odgovornost je vjeroučitelja da zna pojasniti što je nakana pisca i koja je poruka teksta. Doslovno čitanje Biblije u protivnom može postati velik izazov za vjeru. Metafore nose posebnu težinu u tom govoru jer progovaraju o velikim istinama vjere (poput Božjega kraljevstva), koje inače ljudskome umu ostaju neprispodobive i daleke filozofske tvorbe. Stoga su metafore i način da se vjernici i prenositelji vjere oslobode filozofskoga govora koji ostaje ispražnjen od značenja. Kroz drugo predavanje, naslovljeno Oslikavanje/otjelovljivanje riječi i Riječi. Umjetničko i religiozno u susretu prof. Šarčević je u prezentaciji prikazao reprodukcije umjetničkih djela koje također slikovito govore o velikim istinama života i vjere. Polazište mu je Isusovo utjelovljenje kojim je omogućena materijalizacija i vizualizacija inače nevidljivoga Boga, kao i oslikavanje crkava od davnina da bi (tada nepismeni) vjernici promatranjem slika upoznavali Božju Riječ. Nakana je predavača bila da pokaže kako je vjera živa i prisutna te se može na različite načine posredovati, bilo riječju, bilo slikom (koja također sadrži i govori tisuću riječi). Važna je pri tome osobna osvjedočenost vjere koja se ogleda u hrabrom iznalaženju novih putova govora o Bogu i vjeri.

 

Nakon predavanja uslijedila su redovita pitanja i obavijesti iz Ureda za vjeronauk i Agencije za odgoj i obrazovanje te je susret zaključen zajedničkom molitvom.

 

 

IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Duh Sveti i Njegovi darovi

Duhovna obnova za vjeroučitelje u Novigradu na Dobri Unatoč visokim ljetnim temperaturama, svoje duhovno… VIŠE

Vjeroučitelji u Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije

Od svetkovine Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2016. do svetkovine Krista… VIŠE

Starost, kakvu bi se željelo imati, kvari starost koju se ima.

Paul von… Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.