Vidljivi znakovi nevidljive Božje milosti

Novi broj časopisa Lađa

Novi broj časopisa Lađa u znaku je sakramenata s temom Vidljivi znakovi nevidljive Božje milosti. Prenošenje vjere novim naraštajima u naše vrijeme našlo se u krizi, a primanje sakramenta potvrde kao da se podudara s prekidom prakticiranja vjere. A da bi se vjera prakticirala nužno je poznavati istine vjere. Na religioznom opismenjavanju mnogih naraštaja vjernika rade nebrojeni svećenici, redovnici i redovnice te vjernici laici, osobito kroz župnu katehezu i vjeronauk u školi.

U ovome broju časopisa Lađa možete čitati o sakramentima kršćanske inicijacije i pripravi za njih na način vjerskog opismenjavanja, o čemu je pisao prof. dr. sc. Josip Šimunović, dok je mr. sc. Radila Ilinović u svom članku usporedila sakramente i moralni život. Mr. sc. Ivan Bulaja u članku Vidljivi znakovi Božji napravio je kratak presjek povijesnog razvoja sakramenata u formi koju im danas poznajemo. Tjeskoba kao glas bitka i poziv na autentičnu ljudskost je naslov pod kojim doc. dr. sc. Ivan Dodlek, u paraleli s epidemijom koronavirusa, u vizuri Kuge Alberta Camusa, ocrtao potragu za umijećem življenja usred egzistencijalne tjeskobe uzrokovane epidemijom i kolektivnom nesigurnošću, tjeskobom, strahom.

Ovaj broj donosi i cjelovitu pripremu za nastavni sat pod temom Krštenja (Jelena Mihalić) te primjer istraživačkog rada s temom sakramenata kršćanske inicijacije (Bernarda Majstorović), a o izazovima nastave na daljinu s konkretnim primjerima iz prakse pisala je Marina Međimurec Čupić. Irena Greb, dipl. odgajateljica, opisala je kako se s djecom predškolske dobi mogu likovno obraditi teme sakramenata, a o mogućnostima terenske nastave progovorila je Janja Škraba-Stanešić. Uz redovite rubrike i radne listove, intervju s Katarinom Matijaca, majkom osmero djece i osnivačicom portala Žena vrsna, donosi nam Iva Maričić.


IZDVAJAMO

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Sveta obitelj u OŠ Marija Bistrica

Isus i Marija u „vitraju“ Učenici 4. razreda OŠ Marija Bistrica radili su likovnu… VIŠE

Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala…

Draga braćo i sestre!1. Ovih božićnih dana otvarate vrata svojih domova da biste sa svojim župnicima… VIŠE

Srdačna riječ ne stoji ništa, a ipak je lijep poklon.

Daphne du Maurier

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.