Clanak

Za dječji dom u Beninu

Dom sv. Ivana Pavla II. u Beninu

U susjedstvu Osnovne škole Augusta Šenoe i Osnovne škole barunice Dedee Vranyczany, u župnoj crkvi  sv. Marka Križevčanina te u istoimenoj župi već šestu godinu djeluje (prvo kao župni vikar, a sada kao duhovni asistent) svećenik iz Benina, vlč. Odilon Gbenoukpo Singbo.

Ideja za prihvatilište (dom) za djevojčice

Prije nekoliko godina, nakon poplave koja je pogodila južni dio države Benin u zapadnoj Africi, mnoga su djeca ostala bez roditelja i bez osnovnih uvjeta za dostojan život.

U razgovoru s prijateljima koji su vlč. Odilona tada pitali što im je činiti, iznio je ideju da se izgradi prihvatilište za smještaj djevojčica, jer zbog tamošnjega mentaliteta one nemaju previše mogućnosti za obrazovanje i primjeren odgoj (budući da u tom dijelu Afrike žene udajom napuštaju dom i odlaze živjeti s muževljevom obitelji, smatra se neisplativim uložiti u njihovo obrazovanje, a to je osobito izraženo kada izgube jednog ili oba roditelja). Vlč. Odilon je gradnju prihvatilišta za djevojčice vidio kao jedan od načina kako odgovoriti na goruće potrebe Crkve i društva u Beninu.       

Tako je sve krenulo, a nakon gotovo tri godine mukotrpnog rada i dobrote brojnih ljudi iz Hrvatske i Njemačke, 9. kolovoza 2015. svečano je otvoreno prihvatilište ili Dom sv. Ivana Pavla II, smješteno u selu Hondji, biskupija Porto-Novo, država Benin iz koje je vlč. Odilon i sam potekao.

Velikodušnost brojnih suradnika

Veličina ovog djela ne da se shvatiti po izgledu i ljepoti kuće, već po bogatstvu i velikodušnosti tolikih suradnika dobra srca koji su dali svoju ciglicu za izgradnju ovog doma Božje providnosti.

"Za jedan tako velik pothvat potrebno je nešto više od novca - ljubav prema ljudima, osjećaj za potrebe drugih te žrtva za potrebite, a to su sve bitne sastavnice ovog projekta. Dati potrebitoj djeci uvjete za život, za školovanje te prije svega za svjetlu budućnost, veliko je djelo ljudsko, ali i Božje. Neopisivo je bilo sudjelovati u tome i biti dio te priče." (Terezija Gložinić, bivša učenica OŠ A. Šenoe). Iz tih riječi se doznaje da su mnogi poznati i nepoznati dobročinitelji omogućili djeci, ali i narodu biskupije Porto-Novo nešto mnogo šire - prostor za utjehu, za rast u vjeri, za blizinu Božje milosti.

Današnja situacija

Danas je u Domu sv. Ivana Pavla II. smješteno dvadeset osam djevojčica. Prije dvije godine sazreli su prvi plodovi vrta koji je unutar Doma posađen. Časne sestre koje vode Dom uzgajaju i domaće životinje kako bi Dom što više sam sebe održavao.

Na poticaj vjeroučitelja Josipa Štefanca, ravnateljica i učitelji Osnovne škole barunice Dedee Vranyczany prihvatili su prijedlog dobrotvorne akcije milosrđa i solidarnosti sa željom da svi učenici (njih oko 150), zajedno sa svojim učitelji(ca)ma i profesori(ca)ma tijekom listopada 2018. godine prikupe iznos od 3 500 kn (smještaj, hrana, odjeća, školarina), koliko je godišnje potrebno da bi još jedna djevojčica mogla sljedeće godine ući u ovaj Dom te krenuti u školu. 13. studenog 2018. vjeroučitelj Josip je zajedno s predstavnicima učenika uručio vlč. Odilonu Singbou 3 500 kn i 500 eura (ukupno cca 7 250kn), što je dostatno za godišnji smještaj i školovanje dviju novih djevojčica. Uz to, još jedna obitelj  iz Montessori škole već treću godinu uplaćuje trajnim nalogom kroz cijelu godinu iznos potreban za smještaj i školovanje još jedne djevojčice (200kn mjesečno).

Na poticaj Dobrotvornog tima, a pod vodstvom vjeroučiteljica Ankice Jozić i Ružice Vukelić te vjeroučitelja Josipa Štefanca, učiteljsko vijeće Osnovne škole Augusta Šenoe prihvatilo je prijedlog dobrotvorne akcije milosrđa i solidarnosti sa željom da svi učenici (njih oko 750), raspoređeni u 34 razredna odjeljenja, zajedno sa svojim učitelji(ca)ma i profesori(ca)ma tijekom korizme 2019. prikupe iznos od 3500 kn, koliko je godišnje potrebno da bi još jedna djevojčica mogla sljedeće godine ući u ovaj Dom te krenuti u školu. Zahvalni smo i radosni što je 6. svibnja 2019. ravnateljica gđa Ivana Sauha, u društvu pedagoga gosp. Siniše Jaroša i vjeroučitelja Josipa Štefanca uručila vlč. Odilonu Singbou 14 500kn, što je dostatno za godišnji smještaj i školovanje za četiri nove djevojčice.

Ukoliko netko želi podržati ovu inicijativu ili ju ostvariti u svojoj školi ili župi tijekom korizme, možete se javiti vlč. Odilonu na e-mail: odilonsing@gmail.com, a uplate izvršiti na račun: iban HR6023600003243372382.

  • Pod stavkom Opis plaćanja potrebno je upisati DONACIJA ZA DJEČJI DOM. Također molimo da upišete Vaše podatke (ime i prezime i kućnu ili e-mail adresu) kako bi Vam mogli pružiti povratne informacije.
  • Vlč. Odilon taj će novac uplatiti izravno u Benin na račun sestrama koje vode sirotište.
  • Blagoslivljajmo i slavimo Oca i Sina i Duha Svetoga, hvalimo i uzvisujmo ga dovijeka!

Josip Štefanac, vjeroučitelj

IZDVAJAMO

Oskari znanja državnim prvacima

Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskom zajednicom… VIŠE

Produljenja mandata i ostale molbe

Radi organizacije poslova u Uredu za vjeronauk molimo sve vjeroučitelje koji nemaju trajni mandat da… VIŠE

Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu

Građa za Vjeronaučnu olimpijadu 2018./2019.   Građa za Natjecanje  iz vjeronauka –… VIŠE

Pobijeđen je samo onaj, koji klone duhom.

Franjo Saleški

Više

Nadolazeći događajikalendar

  • Trenutno nema nadolazećih događaja.